Мария Габриел проговори. Ще предложи ли кабинет?

Оставам отворена за разговори с всички, каза тя

Мария Габриел проговори. Ще предложи ли кабинет? | StandartNews.com

Разговорите на Мария Габриел с политическите сили отиват на следващия етап - обсъждане на имена за министри в правителство на ГЕРБ-СДС. това обяви тя в кулоарите на парламента.

Ще изпълня мандата и ще се върна при президента, заяви Габриел.

"Ние сме отговорни България в рамките на първия мандат да състави правителство. Проведохме цяла седмица срещи, за мен сега е дошло време да минем към следващия етап - подкрепа за правителство с първия мандат с ясни теми и приоритети, експертно правителство от една година, но вече ще си говорим за имена и състав на Министерски съвет", посочи номинираната за премиер.

До този момент имена не са обсъждани и не са предлагани постове на никого, заяви Габриел. Коментира, че с депозирането оставката си като еврокомисар е спазила договорите на ЕС и конституционните норми на България.

Попитана дали ГЕРБ-СДС биха подкрепили втория мандат, Мария Габриел заяви, че няма политическа логика в такова решение.

"Най-напред депозирайки оставката си съм спазила законите, свързани с договорите на ЕС, Кодексът на труда на комисарите и конституционния ред на България. За мен в тази стъпка има едно много ясно послание – отговорност", обясни Мария Габриел.

Тя е подала оставката си като член на колегиума на комисарите в Европейската комисия заради получаването на мандата за съставяне на правителство от българския президент.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че подадената оставка е приета и ѝ благодари за работата като еврокомисар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай