Мария Габриел: Бранд България е визия за бъдещето

Тя беше на посещение в Саудитска Арабия

Мария Габриел: Бранд България е визия за бъдещето | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на посещение в Кралство Саудитска Арабия по покана на министъра на външните работи Н.В. принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, съобщи МВнР.

"България и Кралство Саудитска Арабия имат традиционно добри отношения, в основата на които са прагматизъм и визия за бъдещето", заяви вицепремиерът. Тя наблегна на ролята на България като фактор за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа, както и на значим регионален, иновационен, енергиен и транспортен хъб. Обсъдени бяха и актуални геополитически теми, сред които войната в Украйна и ситуацията в Близкия изток. Мария Габриел благодари за гостоприемството и за споделената визия за бъдещото ни сътрудничество.

Вицепремиерът проведе двустранни срещи и с министъра на енергетиката Н.К.В. принц Абдулазис бин Салман Ал Сауд, с председателя на Консултативния съвет на Кралство Саудитска Арабия (Шура) Н. Пр. д-р Абдуллах бин Мохамед Ал-Шейх, с министъра на инвестициите Н.Пр. инж. Халид Ал Фалих.

Във фокуса на срещите бе превръщането на България в регионален иновационен хъб и атрактивна инвестиционна дестинация в областта на енергетиката, транспорта, дигиталната инфраструктура, зелените технологии и водорода. Подчертано бе желанието за засилено икономическо сътрудничество на двете страни и общи инициативи в сферата на новите технологии, иновациите, културата и туризма.

Мария Габриел поздрави за спечеленото от Саудитска Арабия домакинство на световното изложение Expo 2030 и информира за ключова в работата й инициатива - Бранд България. "Това са инициативи, даващи възможност на страните ни да споделят визията си за бъдещето", коментира вицепремиерът.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай