Марин Райков е посланик, въпросът е приключен

Марин Райков е посланик, въпросът е приключен | StandartNews.com

София. Има указ на президента, съгласуван и със сегашното правителство, за назначаването на Марин Райков за посланик на България в Италия. "Указът на президента е съгласуван и със сега управляващото правителство, с министъра на външните работи. Въпросът е приключен." Това заяви в парламента бившият служебен премиер Марин Райков. Той беше изслушан на заседание на Комисията по външна политика в Народното събрание преди окончателното му отпътуване за Рим.

На въпрос защо като служебен премиер е опростил 320 млн. лв. по сделката с БТК Марин Райков заяви: „Това няма никаква връзка с дебата, който днес беше в Комисията по външна политика. По този въпрос сте получили отговори, включително от управляващите днес. Питайте и тях. И те имат същото становище и позиция, каквато имаше нашият кабинет". „На въпросите, свързани със статута ми на министър-председател съм отговарял в продължение на почти три месеца", допълни Райков.

На въпрос за бюлетините в Костинброд: „По този въпрос има много ясна позиция, която е изразена от прокуратурата. Нямам никакво намерение да коментирам тази тема. Много ясно е дефинирана степента на отговорност на всеки".

По повод дебата в Комисията по външна политика относно назначаването му за посланик в Рим Райков заяви: „Дебатът беше изключително интересен, защото бяха изказани оценки не само от моя страна, но и от народни представители. Бяха направени предложения. Бяха анализирани не само политическите отношения с Италия, които естествено са меко казано безоблачни, но и перспективите за нашето икономическо сътрудничество".

Марин Райков коментира и политическата ситуация в страната. "Оценявам случващото се в страната със същата загриженост и със същата тревога, с която го оценяват 8 млн. българи, които чакат, продължават да чакат."

„Повече от ясно е, че политическите сили са тези, на които принадлежи да се обединят около една визия за това как да бъде сложен край на тази агония", коментира Райков. На въпрос какво според него трябва да се случи от тук нататък той отговори: „Това, което нацията иска и очаква".

"Защо трябва аз да давам оценка за това какво трябва да направи президента", отговори Райков на въпрос дали трябва държавният глава да свика Консултативен съвет по национална сигурност. той обясни, че в момента говори като посланик и не му „принадлежи" да дава оценка.

За присъствието на протестите на говорителя на кабинета на Райков Ивет Добромирова той заяви: „В последния ден като министър-председател казах много ясно какво отношение имам към работата, труда на г-жа Добромирова. Тя е човек, който се ползва с моето изключително добро отношение".

„Всеки от нас има право на гражданска доблест и на гражданска позиция. Аз не мога да коментирам избора, който прави всеки един от нас, но уважавам избора, който той е направил", заяви Райков по повод участието на бившия служебен министър на икономиката Асен Василев.

На въпрос дали той би излязъл да протестира Райков заяви: „На такъв въпрос не можете да очаквате аз да отговоря. Аз съм гражданин, но аз съм дипломат – дипломатите са деполитизирани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай