Манолова с предложения за промени в пенсионната система

Манолова с предложения за промени в пенсионната система | StandartNews.com

Омбудсманът Мая Манолова внесе днес в Народното събрание и Министерския съвет, с копие и до министъра на финансите Владислав Горанов, предложения за промени във Втория стълб на пенсионната система.

Повод да инициира законодателните промени са многобройните жалби на граждани, които ежедневно сигнализират за съществени непълноти в създадената нова законодателна уредба на Кодекса за социално осигуряване, в сила от 11 август 2015 г.

„Новата уредба на правото на промяна на осигурените лица в допълнителното задължително пенсионно осигуряване и преминаването във фонд „Пенсии" на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ предизвика силни вълнения сред осигурените. В администрацията на омбудсмана от м. август 2015 г. и след моето встъпване в длъжност като омбудсман на 20 октомври м.г и до сега продължават да се получават десетки писма, сигнали и предложения. Някои от тях са подписани от над 2 000 граждани, в които настояват да сезирам Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционността на посочените изменения и допълнения на Кодекса за социално осигуряване", се казва в писмото на омбудсмана.

Според Манолова съществуващите непълноти и неясноти в законовата уредба на осигурените лица в „Универсалния" и „Професионалния" пенсионен фонд на допълнителното задължително пенсионно осигуряване могат да бъдат преодолени единствено чрез законодателни промени. Затова, с цел да се гарантира конституционното право на гражданите на обществено осигуряване, тя предлага Народното събрание да завърши започнатите изменения.

Мая Манолова настоява изрично да се установи в закона, че изборът за промяна на осигуряването от осигуреното лице в допълнителното задължително осигуряване е свободен, основан на информирано писмено съгласие.

Омбудсманът препоръчва и да се създаде отделна точка в закона за въвеждане на легално определение що е то „информирано съгласие". Тя предлага да се регламентира задължението на пенсионния фонд в 30-дневен срок от постъпване на писмено искане от всяко осигурено лице то да бъде информирано за набраните средства в „Универсалния пенсионен фонд" или в „Професионалния пенсионен фонд" по неговата лична партида. Омбудсманът иска НОИ да преизчислява пенсията за осигурителен стаж и възраст или по инвалидност и писмено да уведомява гражданите за нейния размер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай