Манолова: Близо 500 000 души не са ясни в избирателните списъци

Работна група ще пише текстове по въвеждането на регистър на избирателите

Манолова: Близо 500 000 души не са ясни в избирателните списъци | StandartNews.com

София. Разликата между избирателните списъци и броя на населението е по-малко от 500 000 души. Това призна председателят на Временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс Мая Манолова по време на обсъждане на проблемите с избирателните списъци и т.нар. „мъртви души".

Според нея избирателните списъци стават все по-нереални и неадекватни спрямо населението на страната.

„Темата с избирателните списъци е най-трудна за решаване, макар че имаме ясната воля за прецизиране на списъците. Проблем е наличието на мъртви души и несъответствието на броя на гражданите в избирателните списъци с броя на населението.

Има съмнения, че мъртвите души са една от предпоставките за злоупотреби по време на изборите", каза председателят на комисията.

Манолова заяви, че безспорно трябва да се промени гласуването в чужбина. За тях предварителната регистрация създава определени ограничения.

С решение на комисията стана ясно, че работна група ще пише текстове по въвеждането на регистър на избирателите.   Членовете на работната група ще са депутатите - Мустафа Карадайъ, Мариана Тотева, политологът Димитър Димитров, директорът на Дирекция ГРАО Иван Гетов и Божидар Томалевски от „Другата България".

„Отдавна сме узрели за регистър на избирателите при тази мобилност на населението", каза политологът и специалист по изборно право Димитър Димитров. Според него е необходимо да се промени изцяло системата за извличане на списъците от гражданския регистър. „Трябва да се създаде електронен регистър на избирателите, в който всеки гражданин да може да променя настоящия си адрес", подчерта експертът. „Виждал съм как работи такъв регистър - некоректността на записите в електронния регистър на избирателите е по-ниска от 1%. С такъв регистър не се лишава никой от право на глас", посочи той.

Председателят на комисията Мая Манолова се съгласи с предложението на Димитров за създаване на работна група за писане на текстовете по темата с избирателните списъци.

Депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че предварителните регистрации и изборните регистри като идея са продукт на предварително залагане на недобросъвестност – от една страна на избирателите, от друга - на изборната администрация в лицето на СИК.

Директорът на Дирекция ГРАО Иван Гетов заяви, че проверка на ГРАО е установила, че при последните избори има 105 двойно гласували граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай