Манолова обвини "Промяната" в лъжи и далавери с газа

Между Македония и Украйна премиерът изобщо забрави българските граждани, каза лидерът на "Изправи се. България"

Манолова обвини "Промяната" в лъжи и далавери с газа | StandartNews.com

"За две години и половина "Изправи се. България" показа кои сме ние и на коя страна седим - на страната на гражданите, защитихме десетки каузи. Изправихме се срещу Борисов и спечелихме битката, но ни беше открадната. Като омбудсман се борих за свобода и по-добър живот". 

Това заяви Мая Манолова, която вече е лидер на партията "Изправи се. България" в ефира на БНТ.

"Дойде време да поемем друг тип отговорност. За реализиране на тези решения. Вижда се, че огромни групи хора нямат свое представителство. Няма кой да защитава интересите на работещите бедни, хората с увреждания, на самотните родители, на земеделците. Пенсионерите бяха излъгани, получиха по-малко. Работещите бедни трябваше да имат необлагаем минимум. Всичките обещания за повишаване на доходите се оказаха една голяма лъжа", каза още Манолова. 

Българските домакинства са оставени да се оправят сами насред кризата. Ние ще сме социалната партия на България, подчерта тя. 

Манолова коментира също въпроса къде сбъркаха Кирил и Асен и откъде дойде разминаването с тях, след като в близкото минало лидерката на "Изправи се. България" бе готова да работи с тях. 

"Продължаваме промяната" излъгаха избирателите. Обещаха, че ще разграждат модела на Борисов, но те не само го запазиха, но и го надграждат. Виждате сделките с ток, газ, с оръжие, с батерии. Обещаха да закрият касичките на властта. Планът за възстановяване, който е голямата надежда на граждани и бизнес, ще прати парите отново при няколко фирми, а не при стотици български фирми, така че българската икономика да се изправи след пандемията и ценовата криза заради войната в Украйна", каза тя. 

"Виждаме отново как се провеждат търгове скорострелно. Виждаме газовия договор, той е най-скорострелната далавера през последните години. Цената на газа, който се купува, е повече с 30%. Лъжат се българските избиратели. Въобще не става дума за диверсификация и скъсване на енергийната зависимост, защото газът, който купуваме, е руски.

И трите доставчика работят с такъв газ. Сега обае цените са със 30% по-високи. Скандалното е и начина, по който бе направена тази сделка - без търг, без конкурс, без да бъдат поканени фирмите с лиценз. В чудовищен конфликт на интереси. Забележете, цената е по-висока от тази на гръцката ДЕПА. Става дума за 10 милиона евро комисиона само за май", продължи тя. 

Манолова разкри, че фирмата посредник МЕТ има един договор от края на миналата година с "Булгаргаз", според който купува от "Булгаргаз" всеки месец газ. Цената, на която купува, е 170 лева, а ще продаде на Булгаргаз за 200 лева. 

"Не това си представяхме по площадите на България. Не това очаквахме, че едните далавери ще се заменят с комисионери и посредници. Сега съм готова да оставя името на следващата фирма, отново с руски газ, защото историята с МЕТ замириса на газ и пари. Вече е готова следващата схема. Нищо не се е променило", каза още Манолова. 

"Много се говореше как ще бъдат освободени калинките на ГЕРБ, сега те са заменени с кадри на четворната коалиция. министерствата са раздадени на консигнация", изрази тя още разочарованието си от сегашното управление.  

Манолова коментира къде се разминава и с новия проект на Стефан Янев. 

"Заявките от неговия екип са, че партията на Янев ще бъде позиционирана в дясно, тя ще бъде патриотично-консервативна. Ние ще бъдем партията на обикновените хора, Основните ни каузи са свързани с преодоляването на бедността и неравенствата. Ние сме казали, че не трябва да има работещ човек, който да получава по -малко от издръжката на живот, което е 1200 лева. Не съм чула от тях социални каузи, справедливо данъчно облагане, социална подкрепа, подкрепа на хората с увреждания. Бихме могли да си сътрудничим", каза тя. 

Една от причините е да се появи "Изправи се. България" като партия е фактът, че в момента няма социална партия. Социалната политика на четворната коалиция е катастрофа, не можеш да минеш с партийна пропаганда, подчерта Манолова. 

Когато се вижда, че промяната не променя бедността, а я задълбочава, не е ли по-добре да напуснеш властта, добави тя. 

Манолова коментира и въпроса кога може да има парламентарни избори. 

"Протестите вече си вървят през последните месеци, земеделските производители, полицаите, превозвачите. Положението е наистина нетърпимо, не само за малкия бизнес, ударени са българските домакинства. България е единствената държава, която не подкрепи своите граждани. Гърция даде по 200 евро, Италия, Испания. Тук нито свалиха ДДС, нито има таван на цени, нито битовите сметки са с намалено ДДС. Започва каскадно повишаване на вода. Между Македония и Украйна премиерът изобщо забрави българските граждани", размишлява Манолова. 

Когато всички тези протести се съберат, това ще е краят на тази власт, категорично заяви лидерката на "Изправи се. България". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай