Малинов сразен с "Магнитски" заради Русия и подкуп на съдия

Големи разкрития за русофила

Малинов сразен с "Магнитски" заради Русия и подкуп на съдия | StandartNews.com

След като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019, лидерът на „Русофили” Николай Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли.

Това обяви Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, която днес наложи санкции на петима политици – бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, бившите шефове на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов и Александър Николов, лидерът на „Русофили” Николай Малинов и бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов. Причината е „тяхното широко участие в корупционна дейност в България”, съобщиха от американското министерство на финансите.

Николай Симеонов Малинов e бивш народен представител от БСП, а сега ръководи проруската неправителствена организация Национално движение „Русофили“. Той е създател и председател на политическа партия “Русофили за възраждане на Отечеството“, която работи за по-засилени връзки с Русия и се явява политическо продължение на Национално движение „Русофили“.

OFAC налага мярка на Малинов съгласно Указ 13818 в качеството му на чуждестранно лице, което е настоящо или бивше длъжностно лице, или лице, действащо вместо или от името на такова длъжностно лице, което е отговорно, съпричастно или пряко или косвено участвало в корупция, включително злоупотреба с държавни средства, присвояване на частни средства за лична облага, корупция, свързана с държавни договори или добив на природни ресурси, или подкупи.

OFAC също така налага мярка въз основа на Указ 13818 на четири юридически лица – „Интер Трейд 2021“ ЕООД, „МС Консулт 2016“ ЕООД, Национално движение „Русофили“ и Русофили за възраждане на Отечеството – за това, че са собственост или контролирани пряко или непряко от Малинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай