Македонски медии пускат Борисов тайно в Скопие

Македонски медии пускат Борисов тайно в Скопие | StandartNews.com

Скопие. Днес предстои неофициално посещение на премиера Бойко Борисов в Македония. Това съобщи снощи македонската телевизия "Алфа", предаде агенция Фокус. Информацията на съседските медии не е потвърдена нито от българските, нито от македонските официални власти.

"Бойко Борисов идва в Македония", съобщиха източници на "Алфа". Според информацията тайната визита трябва да стане днес. "Предвидено е да се срещне с македонския премиер Никола Груевски, къде и кога ще се случи това, е тайна. Ще бъде неофициално, така е настоял Борисов, който преди няколко дни сам обяви, че е възможна скорошна среща с македонския премиер. Същото каза и министърът на външните работи Никола Попоски.
"Разговарях с премиера на Македония, защото много напреднахме с договора за добросъседство. Надявам се, че скоро ще имаме и среща, а не само да си говорим по телефона", заяви във вторник премиерът Борисов.

"С диалога се отваря възможност за среща на най-високо ниво", каза в четвъртък министър Попоски.  Не се изключва тъкмо по време на телефонния разговор Борисов - Груевски, който не се потвърди, нито за него се съобщи от македонското правителство, да са били договорени детайли за посещението.
Срещата, която нашите извори посочват за утре (бел.ред. днес) идва в чувствителен период на македонско-българските отношения, когато се утвърждават детайлите от договора за добросъседство - условие от ЕС за Македония, за което настоя тъкмо България.

Поради тайния характер на посещението, не е ясно дали Груевски и Борисов ще потвърдят това, което до момента работните групи са договорили около текста на договора, или пак ще се съсредоточат около разликите, които, както вече "Алфа" съобщи, най-вероятно се отнасят до позицията на София спогодбата да съдържа задължения, които биха важели само за Македония, а не и за България.

Информацията на телевизия "Алфа" е цитирана и от останалите медии в Македония. "Ако не иска да дойде Фюле, българският премиер идва в Скопие", пише електронното издание "Република". Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле отказа визита в Македония следващата седмица заради нестабилната политическа ситуация в страната.

Останалите медии излизат със заглавие "Бойко Борисов на тайно посещение в Македония?".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай