Лютви Местан: Езикът на омразата се лее в парламента

Лютви Местан: Езикът на омразата се лее в парламента | StandartNews.com

Реформаторите деформират и се държат като антсистемна партия, каза още лидерът на ДПС

11 души от Разградско станаха жертва на режима преди 26 години. Те загинаха не само заради името, езика и вярата си, а и за българската демокрация. Какво получаваме ние днес в замяна – омраза, подигравки,истерия, които се леят от трибуната на българския парламент.Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан на традиционния митинг на партията в местността Демир баба теке край Исперих, който тази година мина под лозунга „Заедно срещу омразата".

Местан обясни, че не би се притеснявал, ако тези дум се ползват от антисистемни партии, определени от ПАСЕ като фашизоидни.Според него обаче подобен език вече се споделя и от т.н. системни партии.

„Трудно различавам говоренето на Патриотичния фронт от това на Реформаторския блок. Длъжни сме да се запитаме имат ли потенциал да реформират страната реформаторите. Според мен те повече са на път да деформират обществото, защото са се прегърнали с националистите.", обясни лидерът на ДПС.

Местан предупреди, че ако „новата изненада" с исканите от ПФ промени в закона допуснат агитацията на майчин език да се наказва със затвор, той не се бои от санкциите."Дори да го приемат, ние имаме огромна маса толерантни избиратели, които ще победят със своята любов.", заяви ДПС лидерът и цитира Назъм Хикмет, който пише: „Тй каза ми:Ей, човече, ти със своя език ще изгориш. Отвърнах му: Ако аз не изгоря, ако ти не изгориш, как пепелта ще се превърне в светлина."

ДПС ще застане срещу омразата. В тази битка ние не искаме да сме сами, а с другите системни партии, но вече ми е трудно да включа там Реформаторския блок, заключи Местан.

На митинга край текето в Исперих присъства и посланикът на Република Турция у нас Сюлейман Гьокче.Българските турци са мост на приятелството между нашите две страни, а България е важен партньор за Турция в НАТО и в Европа, обяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай