Лют скандал за парламентарните комисии

Депутатите спорят за местата в тях

Лют скандал за парламентарните комисии | StandartNews.com

Лют скандал за парламентарните комисии пламна в Народното събрание. Още в процедурата за избор на шеф на БНБ "Има такъв народ" обявиха, че са ощетени за сметка на Демократична България и поискаха несправедливостта за бъде поправена. Днес точката влезе в дневния ред на НС, но съгласие по нея няма.

"От два месеца призоваваме да се преразгледат съставите и бройките на комисиите, защото смятаме, че, дори и по-късно да сме осъзнали грешките, по-добре да ги поправим", коментира Ива Митева от ИТН.

БСП, които бяха обявени за най-облагодетелствани, реагираха остро. И обясниха, че местата са разпределени на база изборен резултат преди месеци.

И "Продължаваме промяната" не се отнесоха добре към идеята за преразпределяне, като обяви, че местата са разпредели в диалог в началото на парламента и по тях има съгласие.

Това разгневи ДПС. "Г-н председател, моля да правите забележки на всички народни представители, които се изказват от тази трибуна и за аргумент ползват, че ние сме се били съгласявали с нещо", опонира лидерът на Движението Мустафа Карадайъ. И каза, че е редно да се изкарат стенограмите на НС.

Когато се разпределяха комисиите, изрично от тази трибуна Движението за права и свободи каза, че не приемаме разни решения от някои молове, да ни се налагат тука, без да е имало политически дебат, диалог и разговор. Дори диалог не е имало. Така, че някой да твърди, че някой е приемал нещо, ние възразяваме, категоричен бе Карадайъ.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов предложи създаването на работна група, която да обсъди и прецизира разпределението на местата в комисии. От „Възраждане“ посочиха, че опозицията е ощетена във всички комисии.

След почти два часа разисквания парламентът одобри предложението на ИТН за промени в състава на Комисията по бюджет и финанси, но председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски поиска прегласуване, а преди това – 30-минутна почивка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай