Лукарски: Заемът покрива и стари дългове, трябва да бъде взет

Лукарски: Заемът покрива и стари дългове, трябва да бъде взет | StandartNews.com

Новият външен дълг ще покрие стари задължения на държавата. "Мисля, че трябва да бъде взет", заяви Божидар Лукарски, министър на икономиката пред БНТ.

Той не скри, че има политическа химия между него и министър Владислав Горанов.

Част от дълга ще отиде за покриване на вътрешнофирмената задлъжнялост, поясни той като уточни, че вдигането на оборота и на потреблението ще стане не със средствата на дълга – "естественият оборот на икономиката зависи от правната рамка на икономиката".,

По думите му размерът на вътрешнофирмената задлъжнялост не може да каже. "Между другото има разминаване на данните на НСИ и другите данни. Бизнесът отчита по-голяма фирмена задлъжнялост, отколкото отчита НСИ", посочи той.

Лукарски прогнозира, че при гласуването на дълга в парламента сигурно ще има спънки. "Един от проблемите, за които колегата Горанов се извини, е че не бе предварително разяснил параметрите. Сега е времето за теглене на такъв дълг защото финансовите пазари в момента са подходящи, нещо което Горанов също не обясни, но джентълменски се извини. Вярвам, че колегите ще го разберат и ще го подкрепят. Мисля, че това ще е последното комуникационно недоразумение и вече няма да се допуска такова", каза Лукарски.

Аз гледам да съм реален и мисля, че министър Горанов се справя много добре с разпределяне на перата, коментира икономическият министър. За Горанов каза още, че изключително много го харесва като професионалист. Той е ми прави впечатление като най-подготвения професионално кадър, обяви Лукарски. Това че икономическият министър се разбира и работи добре с финансовия министър не значи че той е подчинен на него, каза икономическият министър.

 Днес парламентът ще гласува тегленето на кредит, който е в размер на 16 милиарда лева. Междувременно пред НС се събира протест срещу новият външен дълг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай