Лорер ускорява доставките на втечнен газ от САЩ

Министърът на иновациите е на посещение във Вашингтон

Лорер ускорява доставките на втечнен газ от САЩ | StandartNews.com

Ускоряване на доставките на втечнен природен газ от САЩ обсъди министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер с американски компании във Вашингтон. Това съобщи Американската търговска камара в България (AmCham), която организира в американската столица кръгла маса и серия от бизнес срещи между министъра и американски компании.

Проучване на възможностите за извличане на редки метали от лигнитните въглища в комплекса "Марица-изток", виртуални газопроводи, съхранение и пренос на водород, модернизация на газохранилището в Чирен и пренос на газ по Дунав са другите теми, по които министър Лорер е преговарял с американския бизнес.

Сред участниците са представители на компаниите Waymo, Intel, New Alternative Energy Group, Corban Energy, Pangea Carbon Capture, Sierra Nevada Corporation, FedEx, Rivian (производителя на електромобили на Amazon), Pangea Carbon Capture, New Alternative Energy Group, Corban Energy Group, както и от академичнатаобласт от National Science Foundation, Johns Hopkins University и University of Central Florida.

Обсъдени са възможностите за развитие на проекти, свързани с автономните автомобили и сътрудничество с научно-технически институти у нас, в т.ч. и с центъра за компютърни науки и изкуствен интелект (INSAIT) в София. Обсъдена е технологията за съхранение на водород и водородно-електрически станции за зареждане на автомобили.

Други теми от високотехнологичните индустрии са били разработване и производство на космическа храна и аерокосмически изследвания, автономни дронове за комерсиално ползване.

Всички участници в дискусията са изразили желание да се доразвият конкретни проекти и инициативи. В краткосрочен период ще се организира научна делегация в България на Центъра за технологичен трансфер и комерсиализация на патенти на Virginia Commonwealth University, както и търговски мисии в България на щатско ниво в партньорство с Организацията за международно сътрудничество на отделните щати (SIDO) и с Департамента по търговия на САЩ.

По време на официалната си визита министър Лорер обсъди в Бюрото по европейски и евразийски въпроси на Държавния департамент на САЩ предстоящото подписване на Меморандум в подкрепа на икономическото сътрудничество между България и САЩ.

По думите му Меморандумът ще подпомогне икономическото сътрудничество между двете страни в стремежа им допълнително да подсилят съществуващите между тях връзки чрез увеличаване на търговското участие и вноса на стоки, услуги и инвестиции в България от американския частен сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай