Петък,

Лорер каза ще падне ли правителството заради Украйна

От: Агенция Стандарт -
888
Лорер каза ще падне ли правителството заради Украйна
A
A
A

Обстановката е изключително напрегната заради войната в Украйна. България изпрати делегация при президента Зеленски и за мен е тъжно, че БСП не намериха сили в себе си да се присъединят към нея. Това коментира в "Още от деня" министърът на иновациите Даниел Лорер.

Да заемаш позиция против изпращането на оръжия, когато седиш в мирна София, е едно, но когато видиш истинското човешко страдание, когато наистина усетиш войната и почувстваш мъката, смятам, че те щяха да имат една различна позиция, допълни той.

Президентът Зеленски изключително много оценява това, което България прави за Украйна, убеден е Лорер.

Премиерът Кирил Петков е считан от Зеленски за приятел, той изказа нуждите на Украйна в момента и българският парламент прие решение да ги осъществи. Ако някой ден заявят различни нужди, ние отново ще ги представим пред българския законодател, каза Лорер.

Според него, правителството няма да падне заради тази тема, но тя в момента не стои на дневен ред и трите останали партии в коалицията ясно са изразили желанието за изпращане на военна помощ в Украйна.

Министър Лорер коментира и днешните спорове в парламента относно предстоящото въвеждане на еврото и състава на парламентарните комисии.

И по отношение на еврото, и по отношение на комисиите, на нас ни се иска да имаме едно по-отговорно поведение. В момента защитата на българската икономика и граждани е от първостепенна важност и този тип дебат в парламента не е продуктивен и ми се струва дребнав на фона на нашето трудно всекидневие.

Близо половин милиард лева помощи за малки и средно компании са планирани в министерството на иновациите, подчерта Лорер.

Той е категоричен, че кабинетът винаги подхожда с изключителна грижа - и към икономиката, и към гражданите.

Наистина са се разгорели страстите по време на срещата с превозвачите, но диалогът продължава, категричен е Лорер.

По темата със спрените доставки на руски газ, той обясни:

Българската консумация на газ е сравнително малка в европейски мащаб и аз съм уверен, че ние ще успеем да осигурим необходимите количества на много подобна цена на тази, която плащахме досега. Мантрата, че газът от "Газпром" е по-евтин, не е реална и не е вярна в наши дни. Всички договори за газ и за други активи, които правителството преговаря, ще бъдат видими за обществеността.

На въпрос дали фирмата "МЕТ" трябва да продължава да бъде посредник за доставката на газ, той заяви: Важно е самата държава да купува по прозрачен начин и процедура. Цената е основен фактор и когато посредници могат да предоставят по-добре цена, разбира се, че ще бъдат използвани.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички