Неделя,

Лорер разкри колко пари губим по Плана за възстановяване

От: СТАНДАРТ -
1214
Лорер разкри колко пари губим по Плана за възстановяване
A
A
A

Има реална опасност България да загуби 2,5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, ако не направим необходимите реформи. Това обяви пред журналисти в Брюксел министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер.

Министър Лорер нарече свалянето на правителството "политическа безотговорност" и добави, че начинът да се възстанови доверието в парламента е да се удължи времето му, така че да бъдат приети най-критичните реформи, предаде БНР. Планът изисква много закони по график, каза той: "Тази година плащането е два милиарда и половина на края на годината. То е под риск, ако не приемем всичко, което е разчетено, до края на тази година“.

На въпрос какви точно закони трябва да приемем до края на годината той отговори:

"Те са по списък, КПКОНПИ е там, обществени поръчки, Търговският закон, няколко съществени елемента. Няма време за губене, опасността е реална да ги загубим, ако не можем да убедим Комисията, че ние приемаме тези закони. Много труден дебат ще бъде с Комисията защо не сме навреме".

Даниел Лорер се е срещнал с изпълнителния заместник-председател на Еврокомисията Маргрете Вестагер. Тя е изразила увереност, че България ще успее да формира правителство в рамките на този парламент или ще го направи максимално бързо след избори.

По-рано днес от Министерството на финансите съобщиха, че очакват през есента в хазната да постъпят над един милиард и 300 милиона евро, които България трябва да получи тази година по първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

От министерството отричат да има забавяне и посочват, че София трябва да изпрати документите в Брюксел до края на юли, след което Европейската комисия има два месеца да направи оценка, преди да извърши плащане.

Според финансовото министерство следващият транш от над 720 милиона евро ще зависи от това дали България ще успее до края на годината да приеме промени в над 20 закона.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички