Лорер разкри как ще вдигат доходите на пенсионерите и бедните

Бюджет 2022 подпомага най-слабите, но инвестира в българската икономика като цяло

Лорер разкри как ще вдигат доходите на пенсионерите и бедните | StandartNews.com

Доходите на хората трябва да нараснат над размера на инфлацията, за да няма чувство за обедняване. Именно това е целта на вдигането на пенсиите и детските надбавки, съобщи в интервю за БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Той обяви, че българските пенсионери са приоритет номер едно на "Продължаваме промяната" и ако се налага, отново ще разгледат техните доходи, за да може пенсионерите да изживеят достойно старините си. Не изключи и по-нататъшно предложение за увеличаване на минималната заплата.

Бюджет 2022 подпомага най-слабите, но инвестира в българската икономика като цяло - в инфраструктура, в малки и средни предприятия. В Министерството на иновациите и растежа вече има половин милиард помощ за малки и средни предприятия - за технологична, енергийна модернизация, каза още той.

В никакъв случай сегашните мерки не водят до инфлация на държавния бюджет, защото средствата са осигурени. В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв. Ние ги слагаме на масата и се надяваме в Коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това, каза Лорер. По думите му българската икономика нараства, българският износ е рекорден - 8 млрд., производството ни е 20% нагоре.

Лорер уточни, че пакетът от 2 млрд., който "Продължаваме промяната" предлага за обсъждане с коалиционните партньори, не е самоцел.

"Той е част от нашето дълбоко разбиране, че е необходима грижа и за българските граждани и за българската икономика. Ние практикуваме грижа за България още от Бюджет 2022 вече вдигнахме заплатите на учителите, с новия рамков договор за Здравната каса вече обявихме вдигане на заплатите на лекари и сестри - медицински персонал като цяло. Грижата за хората и българската икономика това правителство прави от ден първи. Настоящият инфлационен пакет идва след 4 млрд., които вече инвестирахме в българските граждани и икономика през зимата, за да подкрепим цените на енергоносителите. Не бива да има изненада или спекулация, че реагираме на някаква особена ситуация, това е част от политиката на това правителство - десни мерки за икономиката, за да се развива и расте, леви мерки за гражданите и най-слабите слоеве от икономиката, за да се справят в тази трудна ситуация", каза министърът на иновациите.

Според Лорер корупционните практики и течовете от последните 10 години са в пъти повече, от това, което "Продължаваме промяната" предлага като антиинфлационни мерки. "Но течовете са изтекли и не е имало прокуратура, която да ги намери навреме. Сега разчитаме на европейската прокуратура, която поне да намери европейските средства у нас", каза той.

На въпрос дали са ни нужни нови заеми, Лорер заяви, че това е политика на Министерство на финансите, но България е макроикономически най-добре от всички държави в Европа и може да си позволи още заеми. България е стабилна, нивото на дълг е около 20% от БВП, при положение, че в Западна Европа при някои държави е достигнала 100%, каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай