Петък,

Лорер посочи хапчето, което ще излекува България

От: Агенция Стандарт -
11094
Лорер посочи хапчето, което ще излекува България
A
A
A

Не липсват заинтересовани лица около темата "Магнитски", които да саботират усилията на правителството да осветли корупцията. Това заяви пред БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

"Причината точно в този момент да бъде пусната в общественото пространство някаква заготовка за проектозакон - от многото варианти по темата, за мен е опит да се отклони общественият дебат от това, което е наистина важно. Очевидно е, че няма да приемем никакъв закон, който противоречи на базови европейски правни рамки. (…) Това е удобно разсейване на общественото мнение от основното към метода."

"Темата антикорупция е основното хапче, което ще излекува България от едно от последните места на законност в Европа", заяви Лорер. Той  декларира твърда решимост за създаване на институционална рамка, "когато има санкции по "Магнитски", България да може да предприеме законови мерки, а не екстремни мерки, с които да намали удара от тези санкции върху българските институции".

"Дали ще има такъв закон, ще реши Народното събрание."

Според Лорер нито прокуратурата, нито КПКОНПИ у нас вършат своята работа и "създаването на допълнителни органи, при положение, че вече два не работят, може би не е най-правилната стратегия".

Една от амбициите на управляващите е да върнат дългосрочните договори за електроенергия на българския пазар, посочи министърът на иновациите и растежа.

"За петте месеца, в които четворната коалиция управлява, сме направили повече, отколкото 10 години ГЕРБ преди това" – така Даниел Лорер отговори на критиките на опозицията. По думите му правителството ще реагира адекватно в момента, в който види "непосилна тежест върху българското общество или части от него".

По темата с танкерите с втечнен газ Лорер изтъкна, че енергийната зависимост от руски газ е приключила, а двата танкера са първата стъпка в тази посока.

"Ни най-малко не сме начело на протеста срещу "Газпром". Просто нашите договорни плащания дойдоха първи по графиците. По отношение на цените не вярвам да плащаме 30% повече от останалите, газпромските цени. Намирайки дългосрочни договори, "Газпром" цените ще останат в далечното минало."

Бъдещето на България в еврозоната е залегнало здраво в коалиционното споразумение, приетият технически план "не отваря въпроса присъединяваме ли се към еврото или не, кога се присъединяваме", а определя стъпките за успешно приключване на присъединителния процес, уточни Даниел Лорер. 

Според Лорер този технически план няма нужда от парламентарно обсъждане, а темата за еврото се политизира излишно и се прави опит да бъде превърната в "разменна монета".

Датата 1 януари 2024 г. е постижима, ако започнем техническото изпълнение сега, подчерта той.

Зарадвах се на новината, че България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол, това показва, че нашите нужди са отчетени от Европейската комисия, коментира министърът на иновациите и растежа.

ВИЖ ОЩЕ: Блумбърг съобщи важна новина за България

По-рано днес Bloomberg съобщи, че страната ни ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г. Медията се позовава на преработения проект за санкциите. Според текста, в който се цитират запознати, Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода „Дружба” - основният източник на внос на суров петрол в Унгария.

„Зарадвах се на тази новина, доколкото показва, че твърдата позиция на България в защита на европейските правила показва страната ни като стабилен партньор и нашите нужди са разбрани от ЕК, която подготвя пакет с изключения, в който са включени държави като България, нуждаещи се от време за такива санкции”, коментира Лорер. По думите му това предложение на ЕК ще бъде рамкирано в съответното предложение.

Още на 13 май пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, съобщи, че има уверения от Еврокомисията, че ще бъде взето предвид нашето искане да бъдем включени в списъка със страните, на които ще бъде дадена отсрочка във връзка с ембарго върху вноса на руски петрол.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Даниел Лорер