Лидерът на СДС се изпусна! Ето го условието, за да има кабинет

Не е работа на президента Румен Радев да казва дали да се реализира мандатът

Лидерът на СДС се изпусна! Ето го условието, за да има кабинет | StandartNews.com

Политическата конфигурация на преговорите за съставяне на правителство е била възможно най-добрата, но след като са изслушали скандалните записи от срещата на "Продължаваме промяната" в ГЕРБ-СДС са значително разколебани. това стана ясно от изявление на лидера на СДС Румен Христов, цитирано от БНР.

СДС смята, че все още има шанс за правителство с втория мандат, но ако премиер е Мария Габриел. "Компромисите, които бяха направени са много големи за коалицията ГЕРБ-СДС и аз смятам, че повече от това няма накъде да се отстъпва и от тази гледна точка смятам, че за да се изчистят всички тези съмнения,  добрият вариант е да бъде реализиран вторият мандат, но с министър-председател г-жа Габриел", заяви Христов.

"Не е работа на президента Румен Радев да казва дали да се реализира който и да било мандат за съставяне на правителство. Това е пряко вмешателство в трудните преговори между партиите", каза още лидерът на СДС.

"СДС е запазил мълчание по време на преговорите на ГЕРБ с ПП и ДБ", призна Христов, но отрече партията да е била страничен наблюдател:  "Защото в такъв момент - когато се водят преговори, златно правило е колкото по-малко се говори, толкова по-добре".

Лидерът на СДС коментира и думите на президента Румен Радев при връчването на мандата на академик Николай Денков:  "Право е да реши кога връчва мандата, но не е негово право да казва дали ще реализираме мандата, или няма да го реализираме, това е право на политическите формации. Ако иска да казва как ще се реализира един мандат, като му приключи мандата, да си направи политическа формация".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай