Л.Борисов:Важен е балансът между мерките и икономиката

Бившият министър на икономиката даде пример с Австрия и направеното при предишни здравни кризи

Л.Борисов:Важен е балансът между мерките и икономиката | StandartNews.com

За да имаме здрава икономика, трябва да имаме здрав народ. Важен е балансът между противоепидемичните мерки и жизнеността на икономиката. Важни са обаче и навременните и информирано взети решения. Предвид всичко това, както и за 20-годишната ми работа за българската икономика, представям данни за проучването, което тепърва се очаква да бъде направено, а именно тестът за антитела да може да се използва като зелен сертификат.

Това написа във Фейсбук бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Ето постът му:

"Ето какво допускат австрийските власти:

Въпреки въвеждането на „зеления сертификат“, в Австрия за свободата на икономическия живот могат да бъдат използвани още и други съществуващи форми на доказателства. Това са заповед за самоизолация, медицинско свидетелство за инфекция със SARS-CoV-2, която е преодоляна през последните шест месеца или доказателство за положителен тест за неутрализиращи антитела.

В допълнение на това, австрийските власти са дали и определение за излекуваните или възстановените лица. То гласи: „Възстановени: Лицата, които са се възстановили от инфекция със SARS-CoV-2, могат да докажат това със своя заповед за самоизолация или медицинско свидетелство. Доказателствата за положителен тест за неутрализиращи антитела са валидни за три месеца в Австрия“.

Цялата информация може да бъде намерена на интернет страницата за зеления сертификат на австрийските власти (https://gruenerpass.gv.at/en/faq/), както на английски, така и на немски. Тя е публикувана още на 08.07.2021 г.

Още веднъж подчертавам, че при 20% ваксинирани и неприлагане на опит, подобен на австрийския и при липсата на нови икономически и социални мерки, някои браншове в България няма да издържат. Следват необратими фалити.

Именно заради това отправих предложението за признаване на доказателствата за положителен тест за неутрализиращи антитела още през изминалата седмица в национален ефир.

Оставам дълбоко изненадан, защо към вчерашна дата българските власти нямаха информация за това, при условие, че в началото на кризата първоначално ежедневно, а в последствие и всяка седмица, изисквахме и получавахме информация от нашите дипломатически и търговски представителства зад граница за всички предприети противоепидимични и социално-икономически мерки. Тогава се работеше координирано, обединено и в търсене на най-добрата реакция.

България остана с най-леките противоепидимични мерки, щадящи икономиката. До месец май бизнес климатът се подобряваше, индустриалното производство достигна нива, доближаващи тези преди кризата, растежът през второто тримесечие достигна почти 10%, а държавата запази едни от най-добрите показатели в ЕС за финансова стабилност. Нямаше тенденция за ръст на фирмите, прекратили дейността си въпреки трудностите.

Всички работеха обединени. Спомням си как заедно с търговските вериги недопуснахме в България да има празни рафтове на хранителни стоки и стоки от първа необходимост, нещо, което се случваше в цяла Европа в началото на пандемията.

Спомням си как при липса на предпазни средства в целия свят ние намирахме такива за нашите медици в най-отдалечените точки на света. Ползвахме и помощ от нашите партньори за логистиката по доставките, като първият военен транспортен самолет на НАТО, кацна в Пекин, за да транспортира предпазни средства за българските медици.

Спомням си как целият бизнес беше мобилизиран да произвежда предпазни средства, като материалите за това при затворени граници бяха ескортирани с пилотни полицейски и дипломатически автомобили, за да могат да стигнат до България. Създавахме зелени коридори, за да не се прекъсне вносът на хранителни стоки за България.

С наша координация вече българските заводи произвеждат както най-модерните предпазни маски, очила и костюми за медици, така и липсващите респиратори за интензивно лечение, а вече и нитрилови ръкавици. Международни лаборатории потвърдиха качеството на българската продукция. Тогава всички от администрацията до лекарите и медицинския персонал, от представителите на бизнеса до българите в чужбина, работещи в търговските и дипломатическите мисии, бяха единни като огромен сноп от пръчки, стоейки зад каузата България. Уверен съм, че рано или късно отново всички ще бъдат обединени, защо това са част от историческите ни завети, а вярата (църквата) и образованието винаги са били стожерите за това.

Извадки от интернет страницата: https://gruenerpass.gv.at/

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай