Лавров: Готови сме за диалог с ЕС за "Южен поток"

Лавров: Готови сме за диалог с ЕС за "Южен поток" | StandartNews.com

София. "Готови сме за конструктивен диалог с ЕС за "Южен поток". В този диалог активна роля трябва да играят и държавите от Европейския съюз, ангажирани в проекта, в това число и България". Това заяви министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров в интервю за "Фокус".

Още през януари на настоящата година е създадена специална работна група между Русия и ЕС по въпросите на реализацията на „Южен поток", в рамките на която експертите са започнали да разработват на практика възможни развръзки, припомни той.

"Ние предложихме на ЕС да бъде сключено специално споразумение, което да регулира принципите на функционирането на трансграничната енергийна инфраструктура. Съответният проектодокумент беше подготвен и предаден в Брюксел", каза още министър Лавров.

България трябва да играе активна роля в диалога между Русия и ЕС, категоричен бе руският дипломат. "Убедени сме, че по-активна роля в диалога между Русия и Еврокомисията трябва да играят – с оглед на значимостта на проекта за националните икономики и повишаване на енергийната сигурност – и държавите от Евросъюза, ангажирани в проекта, в това число и България", заключи той.

Европейското законодателство не трябва да пречи на "Южен поток"

"Европейското законодателство не трябва да се прилага ретроспективно и да пречи на по-раншните договорености в казуса с "Южен поток", каза още министърът на външните работи на Руската Федерация.

"Ние знаем, че Еврокомисията има свое виждане относно изграждането и по-нататъшното функциониране на газопровода в контекста на разпоредбите на Третия енергиен пакет на ЕС. От своя страна изхождаме от това, че основополагащите правни документи за реализиране на проекта са сключените между Русия и страните-участнички в „Южен поток" двустранни междуправителствени споразумения. Законодателството на Евросъюза не трябва да се прилага ретроспективно, да пречи на изпълняването на договореностите, постигнати по-рано", продължи Лавров.

Очевидно е, че „Южен поток" ще допринесе значително за комплексната енергийна сигурност на Европа, като способства за диверсификация за маршрутите на газовите доставки. От това ще спечелят всички – и Русия, и европейските потребители, в това число, разбира се, и България, смята руската страна. "Що се отнася до вашата страна, става дума, по-специално, за участието на български компании в изграждането на газопровода, създаване на нови работни места, приток на многомилиардни инвестиции и нови технологии, а в перспектива – събиране на големи такси за транзит и гарантирани дългосрочни доставки на газ. Важността на „Южен поток" както за България, така и за Южна Европа като цяло неведнъж се е изтъквала от българското ръководство", каза още Сергей Лавров.

Русия ще продължава последователно да придвижва проекта "Южен поток", изтъкна министърът.

Стандарт Нюз припомня, че външният министър на Руската федерация пристигна у нас днес на двудневно посещение. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай