Лавина от жалби за гафове на вота

Партиите се замерят с обвинения за купуване на гласове

Лавина от жалби за гафове на вота | StandartNews.com

Лавина от жалби заля Централната избирателна комисия в деня на евровота. Повече от 80 обаждания и 40 жалби бяха подадени от партии и избиратели часове преди края на гласуването.

Един от сигналите, които ЦИК следеше най-стриктно, беше за организиран корпоративен вот от БСП в мина "Бобов дол". След многократни проверки обаче комисията заяви, че няма нарушение.

ЦИК сметна за нередни SMS-и от партията на Николай Бареков за 24 май. Текстът в тях гласеше "Честит празник на българското слово и дух! Гражданско сдружение "България без цензура" ви честити най-светлия български празник". След сигналите ЦИК веднага спря пращането на телефонните съобщения.

Близо 60 бяха жалбите в града под тепетата до обяд. "Разследваме 6 сигнала за изборни нарушения още от събота", съобщи говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев. Почти със сигурност санкции ще има и за фондация "Младежка толерантност". Причината е, че техни представители са упътвали хора от "Столипиново" къде да гласуват, казва Деница Чингарова, председател на 16-и РИК. Освен това събирали данни от личните им карти. Проверка на "Стандарт" показа, че в "Столипиново" още от сутринта пред урните имаше опашки от гласоподаватели. От някои централи дори коментираха, че в махалата се гласува под строй. Ромите бяха категорични, че не са им предлагани пари, за да гласуват.

Във Видин имаше голяма активност на роми. По 20 лева вървял вотът в село Брестовец според сигнали, подадени в избирателната комисия в Плевен. Парите се предлагали в местната кръчма. Жалбата е препратена в прокуратурата.

Между 30 и 35 лева е бил купеният вот в Любимец според сигнал на БСП.

"Това са най-опорочените избори", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "В цялата страна съобщават за чудовищно купуване на гласове - през застъпници и особено в ромските махали", допълни той.

Шефът на "България без цензура" Николай Бареков пък предупреди, че "се готви манипулация на вота в края на изборния ден, когато ще се купуват цели секции". Той обясни, че няма нищо против да се проверят гласовете в ромските махали.

Освен сигнали за купуване на гласове вчера стана ясно, че във варненските села масово пускат невалидни бюлетини. Хората не посочвали партията, а само префенцията.

Бутилки със стикер в дискотека

Жалба до Районната избирателна комисия в Благоевград изпрати предизборният щаб на ГЕРБ.
В нея се твърди, че в дискотека в Гоце Делчев се агитира с бутилки в полза на БСП. Това е станало вечерта в деня за размисъл и в първите часове на изборния ден, обясниха жалбоподателите. В заведението се сервирали шишета с алкохол, на които има поставен агитационен стикер на социалистическата партия. В помещението имало и разпръснати флаери, което е нарушение на изборния кодекс, твърдят герберите. По-късно стана ясно, че жалбата е отхвърлена като неоснователна. Причината е, че няма призив за гласуване. Партията, означена на стикера "БСП и коалиция" не отговаря на името на партията, която е регистрирана под номер 15 (б.а.-15)", уточниха от РИК в Благоевград.

Отстраниха общинари от комисиите

Двама членове на секционни комисии в Бургаско бяха отстранени от РИК. Това стана след жалби, че са действащи общински съветници. Първият сигнал подаде ГЕРБ-Бургас. Техни симпатизанти разпознали зам.-председателя на ОбС-Айтос Милена Куртова-Радева от БСП, че е член на секционна избирателна комисия в Айтос.

Малко по-късно БСП отвърна на удара и подаде сигнал, че общинската съветничка на ГЕРБ в Руен Таня Петрова също е член на СИК. От партията на Бойко Борисов доброволно я смениха с резерва още преди РИК да се произнесе.

В Стара Загора пък бе запечатана вратата на кметския наместник в с. Плоска могила Недко Леонардов. Под предлог, че кабинетът на кмета е много близо до секционната избирателна комисия и може да влияе на избирателите, наблюдателят Борис Боричев принудил селския първенец да напусне кабинета си. След това вратата била запечатана с лента, подпечатана с печата на секционната избирателна комисия. След сигнала на старозагорския кмет Живко Тодоров, който сезирал прокуратурата, от районната избирателна комисия отпечатали кметския кабинет.

Пожарна гаси огън в секция

Пожарна спаси от огън помещение, превърнато в избирателна секция в Силистра. Около обяд в неделя една от луминесцентните лампи в класна стая на Професионалната гимназия по строителство в града започнала да пуши. Кълбата дим се дължали на късо съединение в електрическата мрежа. Членовете на СИК позвънили на тел 112, но не разрешили да се спира гласуването. Привиканите на помощ огнеборци загасили опасното огнище, без да прекъсват избирателния процес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай