Събота,

Кючюк: Войната в Украйна сплоти държавите от ЕС

От: Агенция Стандарт -
231
Кючюк: Войната в Украйна сплоти държавите от ЕС
A
A
A

На 4 април 2022 г. в Страсбург беше открита пленарната сесия на Европейския парламент (ЕП), която ще продължи до 7 април 2022 г. Сред приоритетните й теми са закрилата на деца бежанци от Украйна, сигурността и отбраната на ЕС и финансирането на енергийната инфраструктура.

Повече по темата пред Радио София говори евродепутатът Илхан Кючюк, член на Комисията по външни работи на ЕП. По думите му, Европарламентът играе много съществена роля не само по отношение на санкционната политика, а и като цяло той се явява онзи глас, който трябва да даде посоката на движение на ЕС.

„Санкциите са една от големите новини през последно време. Те ще продължават, те ще се засилват, защото единствения начин, по който ЕС може да окаже най-пряка подкрепа към Украйна освен финансовата помощ, която дава е наистина чрез налагането на санкции“, каза евродепутатът.

Той допълни, че те ще имат своите последствия както към Русия, така и към самия Европейски съюз, като по-зависимите от руски газ икономики ще ги усетят по-осезаемо.

„За първи път геополитиката върви ръка за ръка с климатичните промени“, каза Кючук и добави, че промените заедно с търсенето на алтернативни източници за европейската икономика (основно енергийна) се оказват голямо предизвикателство. Той каза още, че:

„Тези две кризи и ковид кризата, както и инвазията на Русия в Украйна показаха недъзите, но дадоха и много възможности на европейския проект“.

Относно санкциите към Русия, той каза, че трябва да сме търпеливи, защото те няма да сработят от само себе си и другото важно е те да бъдат изпълнявани в пълния им обем от държавите членки, а третият елемент на санкциите е да няма припокриване.  

Според евродепутата, Стратегическият компас, приет от министрите на ЕС и одобрен от Европейския съвет миналата седмица, очертава плана за действие на ЕС за "защита на неговите граждани, ценности и интереси и принос към международния мир и сигурност".

„От друга страна отношенията със САЩ се оказват ключови. До сега във външната политика на САЩ от времето на Хилъри Клинтън на първо, второ и трето място беше Китай, а някъде на четвърто и пето беше Русия“, каза Кючюк.

По думите на евродепутата, сегашните геополитически процеси се отразяват и на Западните Балкани, като те също усещат тежестта на кризата и справедливо поставят въпроса за по-бързата интеграция. Той каза още, че:

„Стратегически интерес е на ЕС и на България включително, страните от Западните Балкани да бъдат част от това цивилизационно пространство, което осигурява сигурност, свобода и просперитет“.

Илхан Кючюк сподели, че Република Северна Македония до голяма степен е покрила очакванията на копенхагенските критерии и има желание да продължава с реформите.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички