Кючюк разкри какво губи България от двете кандидатури за еврокомисар

Това бави процедурата по избора

Кючюк разкри какво губи България от двете кандидатури за еврокомисар | StandartNews.com

Единствено негативи носи фактът, че за първи път България номинира не един, а двама кандидати за европейски комисари - Даниел Лорер от ПП/ДБ и Илиана Иванова от ГЕРБ. Това заяви лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк в интервю за бТВ.

Ние сме в безпрецедентна ситуация, за първи път България номинира двама еврокомисари, което значи, че всеки един от тях ще търси подкрепа. Не знам какъв ще е резултата, но ние ще бъдем разединени в очите на външния свят, каза още евродепутатът от ДПС/Обнови Европа”.

Според него двете кандидатури за нов български еврокомисар бавят процедурата по избора му. Ние вече се забавихме няколко седмици", посочи Кючюк.

По думите му има два варианта, като единият е по-бързата процедура - до края на юни или средата на юли да минат изслушванията в ЕП, а другият е септември-октомври.

„Ако се отиде във втория вариант, който е далеч по-лошият за България, то новият еврокомисар ще има по-малко от година“, обясни той.

 „Струва ми се, че няма да успеем да изпратим тази консолидирана подкрепа към един от двамата кандидати“, обясни той.

Всичко в крайна сметка е в ръцете на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която ще избере първоначално кой ресор да поеме българският представител, а след това - кой да бъде този представител, посочи евродепутатът. Когато няма ясна национална позиция кой да бъде нашия еврокомисар и какъв ресор искаме, тогава идват много въпросителни, допълни той.

Не искам да предопределям кой да бъде българския комисар, ДПС досега сме нямали кандидатура. Но винаги сме били конструктивни, не се ангажира да коментира кой между Иванова и Лорер е по-добрата кандидатура евродепутатът.

„Ние от ДПС  сме свикнали да бъдем неразбрани. Един път, когато подкрепим една политическа сила, се казва „Защо ДПС подкрепя именно нея“, а когато подкрепим друга политическа сила, въпросът е същият. В крайна сметка дайте правото на народните представители от ДПС да определят кое е в интерес на избирателите на Движеето и на българските граждани“, каза още той по повод различните мнозинства в НС и участието на ДПС в тях.

Кючук, който е докладчик на ЕП за напредъка на Северна Македония, коментира отлагането на доклада си за есента.

"Този доклад не решава историческите въпроси от 150 години, не решава въпроса за идентичността. Но да, той дава ясна оценка, едногодишна, за състоянието на македонската демокрация, върховенството на правото, за човешките права и свободи. Българските интереси са защитени от редица договори, това, което подписахме през 2017 година, е в основата на всеки един доклад, увери евродепутатът.

По думите му всеки един доклад е "нюансиран",  нормално е опозицията да го критикува, а управляващите да го подкрепят. "Има ли нужда България да налива допълнителен разрив в този разговор, след като самата България очаква българите да бъдат записани в конституцията на РСМ?", попита още евродепутатът от ДПС. И увери - няма вариант, ако Скопие иска да продължи преговорите за членство в ЕС, да не запише българите в конституцията си.

"Но не искам македонизмът или фалшивият национализъм в България да победят. Искам да има добросъседство, което да се основава на европейски принципи", отсече той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай