Кючюк разкри голямата пречка пред България

Открива утре открие големия форум „ЕС среща Балканите“

Кючюк разкри голямата пречка пред България | StandartNews.com

Разделена нация и разделен политически елит са пречка за постигането на националните цели като Шенген и Еврозоната. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк.

„България изглежда объркано отвън – нямаме ясни позиции, не можем да подредим собствения си двор и да излъчим правителство. Очакванията са България да е компетентен член на ЕС, а не сме. През годините не можахме да разберем, че Брюксел не е външна политика за нас. Брюксел не е диктат, а дава свобода на България да се изразява“, коментира Кючюк.

Относно приетата оставка на Мария Габриел като еврокомисар той посочи, че трябва да започне нова процедура за избор на комисар от България.

„Притеснителен е периодът, в който България няма да има еврокомисар. Някой трябва да седи на масата. В тази сложна обстановка, в която нямаме редовно правителство, а служебно с ограничени правомощия – сега имаме овакантено място в Европейската комисия. Кой мислите, че ще защитава нашите интереси – Германия, Франция, Румъния? Кой ще стои на нашето място? Българският стол ще е празен“, подчерта евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа".

„ДПС подкрепя институционалния ред. Основна принципна позиция на ДПС е, че властите трябва да си взаимодействат. Политиците имат роля, вписана в Конституцията. Много ясно е казано докъде стига политиката. Нашето разбиране за съдебна реформа е извършването на кардинална такава", каза Кючюк. Той припомни, че единствено ДПС внесе в парламента проект за конституционни промени, с които да се осъществи дълбока съдебна реформа, гарантираща независимостта и ефективността на системата. Проектът предвиждаше разделяне на ВСС на прокурорска и съдийска колегии и механизъм за контрол над главния прокурор.

„Ако трябва да се направи смислена правосъдна реформа, ДПС е на разположение“, посочи евродепутатът от ДПС.

Той ще открие утре форума „ЕС среща Балканите“, който ще се проведе в София. Организатори на събитието са партия АЛДЕ, с подкрепата на Европейския либерален форум и Атлантическия клуб в България.

„50 години, откакто започна политиката по разширяване, тя се превърна в най-важния външнополитически инструмент на ЕС. България и Румъния станаха членки на ЕС. На Украйна бе даден статут на кандидат-член. Косово получи визова либерализация. Като докладчик съм казвал, че е в наш интерес Северна Македония да стане част от ЕС, но никога не съм забравил темата за човешките права и свободи“, каза още евродепутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай