Кунева против оградата на границата с Гърция

Кунева против оградата на границата с Гърция | StandartNews.com

Не е добра идея да се вдига телена ограда между две страни, които са част от Европейския съюз. Не съм говорила с военния министър Николай Ненчев на тази тема, но смятам, че първо трябва да завършим едно нещо, а после да се прави следващото. Така вицепремиерът Меглена Кунева коментира в събота в Благоевград думите на министър Ненчев, че има идея за изграждането на телена ограда на границата с Гърция.

Кунева подчерта, че е важно да се зъварши най-напред временното съоръжение по границата с Турция. Тя не одобрява подобни изказвания, които преди това не са били дебатирани в Министерски съвет.

„Поне аз не знам да са водени разговори на тази тема – за ограда с Гърция. Европейският съюз не стимулира подобна политика. Може да се засилят проверките, с които да се стигне и до някакво ограничение на свободното придвижване на хора и стоки, но не и да изграждаме стени. Сигурността ни ще дойде с разузнаваталната информация и сериозното отношение към нея. Това говоря отдавна. Ние нямаме достъп до пълната база на Шенген, затова е важно България да е част от това пространство", каза още вицепремиерът.

Кунева уточни, че няма решение за създаване на бежански лагери в Пиринския край. Още повече, че все още не е запълнен капацитетът на сега съществуващите. Според нея новата формула „Един за един" с Турция ще свали натиска по границите ни от страна на мигрантите.

Лидерът на Движение България на гражданите коментиа и отношенията в РБ. Тя увери, че на всеки Изпълнителен съвет идват и представители на Демократи за силна България. Категорична бе, че няма как да отговаря вместо ДСБ дали се готвят за участие в нов антикорупционен съюз и да напуснат РБ.

„Засега няма индикации, че ще напуснат този формат. Той не е изчерпан, уверена съм. Ние с всички сили участваме в него. Мисля, че никой няма да спечели, ако раздроби електората ни. Считам, че нито една партия не иска това. Затова сме заедно", заяви лидерът на ДБГ.

Кунева призна, че иска РБ да имат силна кандидатура на президентските избори. Кандидатът може да не е член на никоя партия, но да бъде подкрепен, защото в случая става въпрос за силен мажоритерен избор.

Кунева: Подписвам се първа да ме проверят за корупция

Склонна съм да предложа всеки, който иска да е обект на новия антикорупционен закон, да се подпише. Аз първа ще сложа подписа си. Няма какво повече да кажа по темата. Това заяви в събота в Благоевград вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. Тя е катигорична, че новият закон ще обсжу абъдещето на нашата държава, а не нечии интереси и пресмятане как ще се засегне личното му пространство. „След като бе отхвърлен законът миналата година от парламента, направихме прочуване сред хората. И те искат неговото приемане. Да се говори за лов на вещици след приемането на антикорупционния закон е недопустимо. Този закон не е Инквизицията през Средновековието", подчерта Кунева. Тя е убедена, че целта не е да се преследва който и да било. Първо Бюрото по антикорупция ще прави преврадителна проверка, след това ще се изготви заключение. Чак тогава, ако има данни за корупция, ще се образува производство. „Ако магистратите не искат този закон и искат да са извън този закон, това е тяхна воля. Но всяка гилдия ли ще последва техния пример? Решението е на Министерски съвет за този закон. Той е като бюджета, трябва да се приеме, защото е тест за управляващите. „Магистратите и в частност Лозан Панов говорят за някаква противоконституционност. Но първо Инспекторатът ще прави проверка, после, в зависимост от резултата от нея, може да има втора проверка на Бюрото по антикорупция. Изумена съм, че магистратите не виждат в този закон шанс да се освобядт от „гнилите ябълки", каза още вицепремиерът Меглена Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай