Кунева: Оставките в сектор "Сигурност" не изтриват отговорността

Кунева: Оставките в сектор "Сигурност" не изтриват отговорността | StandartNews.com

"Оставките в сектор "Сигурност" не трябва да се превръщат в замитане на отговорност под килима. Напускането на даден пост не изтрива като с гъба отговорността за това, което се е случвало по време на управлението на съответния ръководител". Това коментира днес за БНР вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева.

Тя посочи, че с жеста на оттеглянето си досегашният вътрешен министър Веселин Вучков е предизвикал серията от оставки - на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. "Единственото ми притеснение е да не останем само на ниво оставка. Трябва да е много ясно защо им е поискана оставката, защо са я дали, за какво са отговорни и за какво, ако има техни грешки, ще продължат да отговарят", посочи още Кунева.

Тя определи поведението на Вучков като последователно. "Това, което той демонстрира, е твърдост, последователност и неотстъпчивост по въпроси, по които има принципна позиция". Кунева добави, че постъпката му е професионална - когато не си съгласен и не можеш да продължиш, трябва да постъпиш според своята мярка и той го направи. Това е много рядко срещано в България, категорична бе Кунева.

Тя посочи още, че с избирането на вицепремиера Румяна Бъчварова за нов министър на вътрешните работи ще се избегнат сътресения в системата. По думите й номинирането на Бъчварова, която е в ръководството на ГЕРБ, е знак за извеждането на политическият приоритет за вътрешните работи на по-високо ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай