Кунева: Не искам война с партиите за антикорупционния закон

Гост лектор на събитието бeше генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер

Кунева: Не искам война с партиите за антикорупционния закон  | StandartNews.com

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева заяви, че никога не е имала намерение да воюва с парламентарно представените партии за антикорупционния закон. Това заяви тя по време на публичен дебат за справянето с корупцията на европейско и национално ниво на тема „Институциите срещу корупцията. Добрите практики на ОЛАФ".

"Повече интеграция е по-добрият път за България. Борбата с корупцията има няколко фронта - от една страна се изисква общество, което е непримиримо срещу корупцията. От друга страна трябва да имаме стабилни институции, които безкомпромисно наказват корупцията. Днес ще говорим повече за институциите. За съжаление, предложеният от МС законопроект беше отхвърлен от НС. Обществото има право да знае тази информация за хората, които управляват. Само през реалното засичане на данни може да се види дали управляващите работят в полза на обществото или заемат постовете си с цел лично обогатяване", каза Кунева, цитирана от "Фокус".

"За забавянето на приемането на закона тази година докладът по механизма няма по-добри шансове, отколкото миналата. Ще внеса отново законопроекта в Министерски съвет и след това в Народното събрание. След приключването на изборите отново ще проведа дискусии с парламентарно представените партии по спорните въпроси. Никога не съм имала намерение на воювам с тях. Разбирам притесненията за анонимните сигнали и ще подготвим допълнителни гаранции. Тези сигнали не са непознати в българския правен мир", добави Кунева.

Относно избора за шеф на бюрото за борба с корупцията, тя уточни, че независимо кой ще го избира, това е въпрос на дискусия и тя е готова да я води. "Този орган трябва да бъде независим и професионален. Това е задача, която се е оказала възможна за наши съседски страни", каза още вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай