Понеделник,

Кунева: ЕК ни подкрепя Шенген да не се обвързва с механизма за сътрудничество

От: Администратор -
6247
Кунева: ЕК ни подкрепя Шенген да не се обвързва с механизма за сътрудничество
A
A
A

Брюксел. Европейската комисия подкрепя България в искането й да няма обвързване между влизането на страната в Шенген и Механизма по сътрудничество и оценка. Това заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, цитирана от пресцентъра на Министерски съвет. Тя се срещна с първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс.

Акценти на разговора с Тимеранс са били Шенген, предстоящият доклад по механизма и инициативата на ЕК за върховенство на закона, обясни вицепремиерът.

България и Румъния не трябва да бъдат разделяни за Шенген, тъй като и двете страни изпълняват еднакво добре техническите критерии и имат еднаква готовност за влизане в шенгенското пространство. България е заобиколена от доста проблемни по отношение на бежанци райони. Влизането ни в Шенген ще бъде силен сигнал към гражданите ни, че сме под защита, можем да обменяме данни и човешки ресурс, посочи Кунева.

Страната ни очаква положително развитие за Шенген в първото тримесечие на следващата година, изтъкна още Кунева. Имаме подкрепа от Европейската комисия и Европейския парламент, продължаваме да работим със страните-членки, каза още тя.

България е изпълнила доста голяма част от препоръките на ЕК по отношение на механизма, това ще бъде ясно заявено по време на започващата в сряда мисия на Европейската комисия в София. Кунева посочи, че в рамките на три дни няма как да се случат чудеса в правосъдието и че докладът ще отчете реалната картина. Въпросът е да има разбирателство, да бъдем открити, да кажем в какъв срок ще има резултати, коментира тя. По думите й, отворени остават въпросите за обществените поръчки и ангажираността на съдебната система.

Амбицията на правителството е механизмът да отпадне възможно най-скоро, като целта е всеки следващ доклад да е по-добър от предишния. Според нея фактът, че механизмът е помогнал на Румъния да напредне по отношение на правосъдието и борбата с корупцията, означава, че механизмът работи и България трябва да приеме напредъка на съседната страна като стимул, изтъкна вицепремиерът.

За добра политическа оценка е важно до края на годината да започне процедурата по избор на главен съдебен инспектор, да бъде избран председател на ВКС и да бъде приета съдебната реформа, обясни още Меглена Кунева. Нейната позиция е, че софтуерът за случайното разпределение на делата трябва да бъде проверяван редовно.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com