Вторник,

Кунева: Борбата с корупцията трябва да е на няколко фронта

От: Администратор -
9018
Кунева: Борбата с корупцията трябва да е на няколко фронта
A
A
A

Борбата с корупцията трябва да се развива на няколко фронта. От една страна са законодателните промени, от друга - действията на централната изпълнителна власт, а от трета - предприемане на мерки и от местната
власт. Това заяви днес на пресконференция във Видин вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева, която е и национален координатор за борба с корупцията. Тя проведе среща и с областния управител на Видин Момчил
Станков, на която двамата обсъдиха възможностите за взаимодействие между централната и местната власти за антикорупционни политики.

Кунева беше категорична, че за градове като Видин и останалите от Северозападна България корупцията е още по-голям проблем, тъй като задълбочава бедността. Няма богата страна с корупционни практики, каза
тя и допълни, че решението на парламента да отложи обсъждането и гласуването на зантикорупционния закон е лош знак предвид предстоящата мисия на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка и ще се отрази негативно.

Тя коментира още, че за граничните райони като Северозапада, е особено важен и въпросът за присъединяването на България към Шенген. Отпадането на границите би допринесло за икономическото развитие на района, посочи
тя и добави, че правителството полага необходимите мерки за членството в Шенген и от осем страните с резерви към нашето присъединяване вече са сведени до една.

Кунева коментира, че сегашната управляваща коалиция може да предложи решения, но е необходимо преди началото на следващия политически сезон да бъде изготвена ясна законодателна програма между кабинета и управляващото мнозинство. Трябва да се свика и Съветът за развитие и да има ясна пътна карта със срокове и отговорности, посочи тя.

Мястото да обсъждане на коалиционните въпроси е в легитимните формати, а не през медиите, категоричен беше и председателят на парламентарната комисия по регионална политика в 43-то НС и зам.председател на ДБГ Найден Зеленогорски. Не е конструктивно това, което постоянно чуваме от Георги Първанов и АБВ, каза той по повод приятелския огън от тяхна страна и не отрече, че това поведение на АБВ създава проблеми и напрежение.

"РБ ще настоява нещата във времето да бъдат разположени така, че да не ни се налага последната седмица преди Коледада имаме такъв график като седмицата преди лятната ваканция и да приемаме накуп толкова важни неща като измененията в закона за референдумите, омбудсман, подуправители на БНБ, Кодекс за социално осигуряване и закон за антикорупцията", подчерта Зеленогорски.

Той допълни, че РБ са били категорично против досегашните подуправители на БНБ да запазят постовете си. Грабежът на века се случи под "зоркия" поглед на същите тези подуправители и обществото очаква, когато има толкова сериозен проблем и БНБ не си е свършила работата, да бъдат направени корекции и да се носи отговорност, каза още Зеленогорски.

Секретарят на парламентарната група на РБ и председател на предизборния щаб на ДБГ Димитър Делчев коментира, че РБ ще продължи да настоява фалшивите адресни регистрации да бъдат анулирани преди изборите, за да няма служебни победи за кандидати, които прибягат до изборен туризъм. Той припомни, че във Видинска област бяха регистрирани едни от най-фрапиращите случаи на нарушения в гражданската регистрация с предизборна цел, като подчерта, че явлението беше регистрирано масово в Северозападна България, след което органите на реда и местните власти предприеха мерки за прекратяването му.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички