Вторник,

КСНС с пет препоръки заради Близкия Изток

A
A
A

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) реши, че България трябва да поддържа позиция за деескалация на напрежението в Близкия изток и уреждане на кризата с дипломатически средства. Съветът обсъди при президента потенциалните рискове за България от напрежението между Иран и САЩ, предаде БНР.

Участниците в заседанието отчетоха, че в съвременния глобален свят всеки акт на насилие и агресия може да предизвика последици с непредвидим мащаб. КС изрази загриженост за развитието на ситуацията в Ирак и региона и отчете нуждата от спешна деескалация на напрежението и въздържане от употреба на сила.

Страните трябва да избягват действия, които водят до ескалация и да положат усилия за диалог и мирен изход от ситуацията със средствата на дипломацията, както и за запазване на постигнатите договорености по ядреното споразумение с Иран, стана ясно след срещата.

КСНС излезе с препоръки, сред тях българските служби за сигурност да следят постоянно ситуацията и да анализират всички процеси, които могат да застрашат националната ни сигурност.

„В съвременния глобализиран и взаимосвързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидими характер и мащаб“. Това заяви президентът Румен Радев след Консултативния съвет по национална сигурност, свикан заради напрежението в Близкия изток.

"КСНС изрази загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете необходимостта от спешна деескалация на напрежението и въздържане от употреба на сила. Участниците в Съвета се обединиха около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб“, добави президентът и посочи препоръките, около които са обединили участниците в Съвета:

„Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда за сигурност в Близкия изток с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде последователно отстоявана на всички нива в народен, международен и съюзен формат. Второ – службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност. Трето – МВнР да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани в зоните на напрежение. Четвърто – МО да предприеме мерки за осигуряване безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница. Пето – при промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната“.

В срещата при президента участваха председателят на парламента Цвета Караянчева, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министрите на вътрешните работи и на финансите, началникът на отбраната, ръководителите на специалните служби, както и представители на парламентарните партии.  

Вчера премиерът Бойко Борисов припомни официалната българска позиция:

"Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток. И Иран, и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до България. Като се има предвид, че Русия и Турция са под санкции, това е един много, много сложен регион".

Междувременно НАТО премести на безопасно място военнослужещите, сред които и двама български офицери, които участват в обучението на иракските сили за сигурност.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов:

"Мисията не е прекратена. Тя просто е евакуирана и при вземане на решение, че ситуацията в Ирак е подходяща и при желание от страна на иракското правителство, те могат да се върнат".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички