Кръгът на Прокопиев с манипулация: Виновен до доказване на противно

ВАС със знаково решение - порязаха опитите на олигарха и прокситата му да погазят европейското право

Кръгът на Прокопиев с манипулация: Виновен до доказване на противно | StandartNews.com
  • ВАС със знаково решение - порязаха опитите на олигарха и прокситата му да погазят европейското право
  • Върховните магистрати обясниха на МС защо са некомпететнтни

Две знакови събития белязаха отминаващата си седмица. На пръв поглед двете реално нямат пряка връзка помежду си, но всъщност са част от една доста сериозна, все още не особено видима игра.

Първата „новина“, разцепила медийното пространство в началото на седмицата – че МВР иска депутатски имунитет на народния представител от ДПС Делян Пеевски, се оказа не просто юридически абсурд, а чист фейк. Който обаче изигра своята роля – да вдигне толкова измислен шум в системата, че почти да заглуши втората новина.

А тя е сериозна и доста знакова – Върховният административен съд в две различни дела взема еднозначни решения, с които отменя решението на МС за прилагането у нас на санкции по закона „Магнитски“.

Решението е сериозно, защото обяснява на Министерски съвет защо са некомпетентни да постановяват подобни актове. Напомнят им тактично, че в България има Народно събрание, което единствено може да пише законите в страната и затова някак не е редно МС да дописва законите у нас или да направо да си измисля нови. И най-важното – върховните магистрати любезно напомнят на правителството, че

България е европейска държава, част от ЕС

 и като такава е длъжна да спазва общото законодателство на съюза. А знаковото в това решение е, че разкрива как прокситата на на олигарха Иво Прокопиев са успели да си съчинят една лъжа, да я пуснат в обръщение, да задействат държавната машина и лепнат етикета „виновен“ на някого. И той да виси публично, докато мишената сама успее да докаже противното. И двете събития от седмицата показват точно това.

Но да се върнем в началото на годината, когато в изданието на каолиновия бос Иво Прокопиев излиза пореден материал срещу отколешния му враг – опозиционния депутат Делян Пеевски. Статията би била просто поредния фейк срещу народния представител, ако седмици по-късно не беше станало ясно, че всъщност тя е в сърцето на сериозно обмисляно оперативно мероприятие, съшито по най-добрите практики на КГБ. Може би точно затова то лепва идеално и на вътрешния министър Бойко Рашков, който активно се включва в

последния етап от операцията „Удари, Пеевски“.

Схемата е много проста – в „Капитал“ на Иво Прокопиев излиза материал, че депутатът бил продал голяма част от имуществото си и се задава странният въпрос „какъв в произхода на средствата му?“.

Въпросът е странен, защото подобен въпрос е логично да се появи, когато някой придобие даден актив, а не когато се лишава от него. Въпреки това обаче статията служи за основание прокуратурата да се самосезира, а сигнал от дружинката за бойни поръчки на Цветан Василев БОЕЦ – за проверка на ГДБОП по случая. И тогава идва сюблимният момент в картинката – в газовата газета „Сега“, на близкия прокопиев авер Сашо Дончев, се появява втора статия, в която се подмята, че МВР искало прокуратурата да свали имунитета на Пеевски.

Нямало доказателства за извършено от него престъпление, но ей така – да си го разследват.

За удоволствие на олигархичната буржоа у нас.

И за финал в удобна телевизия, пред удобен микрофон вътрешния министър Бойко Рашков, подбирайки си внимателно думите, успява кат един Кашпировски да внуши на зрителя, че има нещо нередно около Пеевски, без дори да посочва какво. Но за талантите на МВР шефа – друг път. Сега само ще посочим, че след цялата серия от димки, в националните медии се появиха десетки репортажи, които хем не казаха, че някой е поискал имунитета на Пеевски, хем обаче някак така звучеше. И така дойде краят на първо действие.

В четвъртък обаче два тричленни състава на ВАС излязоха с решения по две отделни дела, но на една и съща тема – доколко са законни действията на държавата по прилагането у нас на т.нар санкции „Магнитски“. Още миналото лято, когато бе обявено тяхното налагане, стана ясно, че нещо не е баш така. В рамките на 2-3 дни сегашния премиер Кирил Петков и верният му брат по дела и сегашен (че и бивш) финансов министър Асен Василев

спретнаха една бърза клоуниада, с която овъртолиха държавата.

Бяха създадени допълнени списъци по „Магнитски“ - някакъв нов роден патент и дори за кратко се появи идеята да се блокират сметки и търговски сделки.

Естествено заваляха дела срещу решението на МС, което обричаше десетки хора и фирми да живеят с етикета „виновен“ до доказване на противното.

И точно това се посочва и в решението на ВАС от четвъртък: „Настоящият съдебен състав, съобразявайки доводите на страните и приложените по делото доказателства в тяхната съвкупност и съотносимост към предмета на спора, намира решението на Министерски съвет в допустимата част за нищожно, като постановено при липса на компетентност. Актът на МС е нищожен, тъй като е издаден при липса на компетентност по смисъла на чл.146, т.1 от Административнопроцесуалния кодекс, както и не е спазено изискването той да е издаден въз основа и да не противоречи на нормативен акт на ЕС, български закон, Конституцията или международен договор, ратифициран от страната ни. На второ място, посоченият акт е приет при очевидно нарушение на правото на защита на лицата, доколкото при или след включването им в списъците, на последните не е предоставена никаква информация“.

И ако това звучи зле, още по-зле звучат два други факта, произлизащи от решенията на ВАС. Първо върховните съдии напомнят на прокситата на Прокопиев, че

Няма как да „цакат“ гражданите на държавата, погазвайки закони – независимо дали български и европейски.

Просто защото нормативната рамка на ЕС не допуска едностранно налагане на санкции от трети страни спрямо граждани на съюза. Просто и кратко, но явно сериозно дразнещо Прокопиев, защото новината за решенията на ВАС така и не видя национален ефир. Не бе коментирана от задъхани репортерки. Не влезе като част от интервю на изнервен министър. Нищо! Нада! Защото разградският олигарх отдавна е окупирал медийния ефир у нас. Отново чрез свои подставени лица. Не случайно авторитетното брюкселско издание „Ню Юръп“ го нарече „сляпото петно на българския медиен пейзаж“.

Решенията на ВАС впрочем бяха предизвестен завършек на акцията „Магнитски“, поне в частта й у нас – с допълнителния списък. Причината е, че още миналата година от Евросъюза на няколко пъти предупредиха, че сериозно недоволни от опитите да бъде погазено правото на ЕС.

Дори през септември 2021 г. еврокомисарската по вътрешните работи Илва Йохансон специално подчерта при дебатите в Европарламента , че ЕК е силно притеснена от налагането от САЩ на санкции срещу европейски граждани, особено без предварителни консултации. А също, че според становище на ЕК от ноември 2019 г. санкции, наложени от трети страни, не могат да бъдат едностранно прилагани от страни-членки на ЕС. По времена въпросните дебати отново в залата на европарламента се чуха и гласове, които напомниха, че

срещу Пеевски санкциите се крепят на активни мероприятия на кръга „Капитал“

и ментора им Иво Прокопиев.Последният обаче вече видимо бърза да нанесе последния удар срещу вечния си враг Пеевски и затова прегрупира войниците си – медийни и политически. Защото е задействал за последен път операция „Пеевски – виновен до доказване на противното“ и знае, че опитите му вече намаляват драстично... А неуспех на активното мероприятие или пукане на балона като спихналото поради каквито и да било основания дело в Нюйоркския съд по закона РИКО вече ще уличават само него и кръга „Капитал“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай