Край на батко и братко на държавна служба

Край на батко и братко на държавна служба | StandartNews.com

Назначенията на държавна служба без конкурс ще бъдат стопирани от средата на 2017 г. Тогава ще влязат в сила промени в Закона за държавния служител, предложени от правителството за публично обсъждане.

Законопроектът вече бе представен през лятото на заседание на Съвета за административна реформа. В него се предвижда кандидатите за държавна служба да минават през два етапа на оценяване. Първият е централизиран и ще става чрез провеждане на тестове за общите компетентности и основни познания, необходими за държавна служба. Тестовете ще се организират от Института по публична администрация най-малко веднъж на три месеца. Преминалите успешно ще попадат в банка кадри, откъдето отделните министерства и ведомства ще подбират и канят на специализирани конкурси необходимите й кадри.

И сега има изискване в държавната администрация да се започва работа само след издържан конкурс. Това обаче масово се заобикаля чрез наемане на "свои хора" по заместване или на непълно работно време, които впоследствие се оформят като трайни назначения. Според проектозакона обаче заместниците също ще трябва да са преминали централизирания тест. Впоследствие те може да бъдат преназначени само ако са работили поне една година в държавната администрация и имат годишна оценка. Успешно издържан централизиран тест ще се иска и от служители на непълно работно време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай