Край! Решението за украинския внос взето

Ето какво обяви Явор Гечев

Край! Решението за украинския внос взето | StandartNews.com

Решението за украинския внос е взето. Правителството разгледа и реши на днешното си заседание да ограничи временно достъпа на редица продукти с произход Украйна до територията на нашата страна. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Решението ще влезе в сила от 24 април и ще продължи до 30 юни 2023 г.

"България на практика последва примера на три други държави с опасенията, че нашият пазар е пренаситен с култури. Имаме продукция за няколко милиарда, за която считаме, че ако не вземем мерки, трудно ще реализираме и ще търпим загуби", добави Гечев.

"Третият ни аргумент е, че така или иначе вече спретите коридори от редица европейски държави, ще бъдат отново пренасочени към коридора, който е през Румъния и съответно след това през България. Българското правителство реагира съобразно информацията и правомощията, които има. Включително има сериозни опасения от съседни държави по отношение на фитосанитарните качества на редица от продуктите. Знаете, че някои от държавите имат унищажена продукция, има положителни тестове за неразрешени в ЕС препарати. На тази база беше взето това решение", каза Явор Гечев.

Решението изключва транзита на стоки за трети държави.

"Подкрепата ни за Украйна продължава. Днес ще имаме среща с ЕК. Има по-сериозно разбиране от тяхна страна колко важен проблем е това за нас. 16% от заетите са в земеделиеот, над 7 млрд. продукция. Ние не можем да позволим българските производители да бъдат засегнати по този начин. Продължаваме диалога с ЕК. Гарантираме транзита през територията на България", потвърди икономическият министър Никола Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай