Край! Проф. Константинов отсече ще има ли кабинет

И обясни подробно защо няма мърдане

Край! Проф. Константинов отсече ще има ли кабинет | StandartNews.com

"Правителство ще има! И ще започна с една причина, която не е коментирана достатъчно. През последните 6 месеца знаете ли колко е ръстът на подкрепата за партията „Възраждане“? Този ръст е 37 %!

За шест месеца партията е увеличила от 27 на 37 депутатите си. Ако бях политически анализатор в щаба на НАТО, щях да взема този факт предвид. Втори факт, който се наблюдава, е поведението на сегашния президент. Няма да го критикувам или да го хваля, но неговото поведение не е пронатовско като ефект. 

Това заяви математикът и анализатор проф. Михаил Константинов.

Най-същественият фактор за съставяне на правителство у нас е войната в Украйна. Там събитията не се развиват особено добре за Украйна и за НАТО. Не казвам, че някоя от двете страни е тръгнала още утре да побеждава другата, но явно тази война не се развива добре от натовска гледна точка.

А нито НАТО, нито Русия, могат да си позволят да загубят войната. И това е очевидно. 

Какъв е изходът? Това е въпрос на цената на оцеляването на света. Всичко това изисква монолитно единство на  НАТО, включително и на югоизточния му фланг. Така България добива ключово геополитическо значение и глезотии от типа „има правителство, няма правителство“ вече няма да се търпят от натовските ни съюзници.

Това е от обективната геополитическа гледна точка. А няма по-силна и по-важна гледна точка за държавите, която да определя тяхното поведение. Конкретно, след изборите у нас съвкупността ПП/ДБ + „Възраждане“ + БСП има 124 депутати и правителство без една от тези сили не може да се избере.

И понеже БСП и „Възраждане“ не могат да участват по геополитически причини, остава ПП/ДБ да се разцепи на ПП плюс ДБ, така че ДБ да участва.

Санкцията по Магнитски, която е една незаконна санкция, е много болезнена за тези, към които е приложена. Това са хора с репутация в обществото и като им се стовари Магнитски, става много неприятно. Кирил Петков и Асен Василев очевидно нямат много акъл, защото да треснеш едно такова изказване, че няма да участваш в правителство на ГЕРБ или с ГЕРБ, е голяма глупост.

Иначе правителството е съвсем ясно: ГЕРБ трябва да го предложат. Като получат първия мандат, те не могат да кажат „Няма да правим правителство“. Ако направят такова нещо, ще си закрият партията. Правителството „Габровски“ събра 115 гласа, при необходими 121.

Така че ГЕРБ ще предложат правителство, от ДПС ще го подкрепят и който друг иска - да го подкрепи също. Разбира се, министрите, които ще предложат, трябва да имат абсолютна репутация, за да няма съмнения за който и да е от тях. 

Смятам, че натискът от страна на нашите съюзници е абсолютно оправдан, защото ние не можем да членуваме в ЕС и НАТО и да не си плащаме за сигурността, която те ни дават. Тази сигурност не се постига с членски внос. Прави се с геополитически решения, които често са непопулярни и болезнени."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай