Кой ще управлява България и света? Прогнозите на Георги Първанов

Ваня Григорова може да направи силен екип

Кой ще управлява България и света? Прогнозите на Георги Първанов | StandartNews.com

Ваня Григорова може да направи силен екип и да управлява по-добре 

Сравнявам Пеевски с младия Ахмед Доган, казва президентът на България Георги Първанов (2002 - 2012 г.) в специално интервю за вестник СТАНДАРТ
 

- Каква беше отиващата си 2023-та година за света, г-н Първанов?

- И в международен план, а и в национален, тя бе  мъчителна във всяко отношение. Така, че по-добре да си отива. И да се надяваме, че идната година ще ни донесе повече оптимизъм. 

- Като историк кога мислите, че ще приключат двете войни - между Украйна и Русия и тази в Близкия Изток?

- Ще страдат народите на държавите, които воюват.Това се отнася не толкова за воюващите страни, колкото  до големите икономически сили, които произвеждат и пласират оръжие  на воюващите територии. Виждам, че Арабско - израелският конфликт се ожесточава и за съжаление ще се дават все повече жертви. Трябва да е ясно, че и един палестинец да остане, той няма да се примири и ще продължи битката. Така, че в крайна сметка по-доброто е наистина да се хванат двете страни и там, и воюващите в Русия и Украйна, и да се решат нещата чрез бързи дипломатически преговори за мир. Мир, който относително да удовлетворява страните, участващи във военните конфликти. 

- А как пораженията от конфликтите биха повлияли на човечеството в глобален мащаб?

- Както винаги. В Близкия Изток има доста войни и те оставят траен отпечатък върху съзнанието на хората от региона. Затова е тази непримиримост и до ден днешен. По същия начин ще бъде и в другия район, в който се воюва. Няма да има  примирение. Напротив, ще се търсят пътища за продължаване на конфликта, макар и с други средства. 

- Като учен Вие работите от години по темата за общата ни история с Република Северна Македония. Може ли политическият инат да бъде преодолян, за да развиваме добри добросъседски отношения?

- Ние загубихме голямата битка за историята. От тук нататък, това, което ни обещават - признаването на българската общност (която уви, остана твърде скромна) в тяхната конституция, не ни дава голяма перспектива. 

Освен всичко тук сме свидетели на едно ожесточаване между партиите, между  международните обществени организации, което ще продължи дълго време. Ако не се намерят държавници, които да си подадат ръка, да седнат на една маса  и да се стигне до разумни решения. 

- Как виждате бъдещето на Балканите? Какво може да обедини нашите народи - култура, традиции, икономически отношения, търговски,  или....?

- Беше време, когато ние бяхме признати за  лидер на Балканите. Това го казваха президентът на САЩ Джордж Буш, председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и редица други лидери по света. Тук на Балканите също имаше усещането, че ние лидираме процесите. И в сферата на енергетиката, на културата, имахме много интересни инициативи. 

Сега всеки гледа своя интерес. Но, надявам се, че лека полека ще се успокоят нещата. Тези дни беше подписано споразумение за газопровод между България и Сърбия. Това стоеше на дневен ред преди десетилетия. Но, Слава Богу - по-добре късно, отколкото никога. 

- През 2024 г. предстоят избори в страните от Европа и в САЩ. Авторитетни международни и наши анализатори твърдят, че след тях Европейската комисия и Америка ще са други. Ако това се случи трудно или по-леко ще е на управляващите в евроатлантическа България?

- Ако се случи промяна, тя ще е в САЩ. Защото за Европа аз не съм оптимист. Общо взето доста конформистки са настроени лидерите на различните партии от самия формат на Стария континент. Впрочем, избягвам да говоря за тях. 

А що се отнася до Америка, една промяна там би могла да засили процеса на преговори между Русия и Украйна, защото в крайна сметка много ще зависи от САЩ. А и в други райони на света. Има такива, в които лидерите на САЩ са дали своя решаващ принос за постигането на мира.  Разбира се, знаем и как се даваха Нобелови награди на американски президенти още на първата година от мандатите им. 

- Като че ли  тази практика продължава...

- ...Това е дори смешно. 

- Кои са силните и слабите страни на днешното ни правителство? Вие не сте привърженик на ротацията. Но какво трябва да се направи, за да има страната ни дневен ред, зададен в името на хората и обществото?

- Наистина съм скептик, когато става дума за ротацията.  Но не това е причината нещата в държавата да не вървят.  Първо, няма ясна стратегическа програма на този кабинет.  Даже никаква програма не виждам. 

Второ, в отделните министерства няма ръководители, отново ще кажа лидери, които да решават проблемите. А не непрекъснато да се оправдават за проблемите с миналото.  Песимист  съм, че този кабинет може да свърши някаква работа. Ще се опитват непрекъснато да се оправдават с онова, което в крайна сметка не решава трудностите на хората. Не виждам нещо, което да ме направи по-оптимистично настроен.  Чувам сега призиви как Бойко Борисов трябва да оглави правителството. Как е необходимо в  него да се включат  заместници от "Продължаваме промяната". Не мисля, че това би се случило като с добър знак и с положителен резултат. 

- В такъв случай прогнозирате ли предсрочни парламентарни избори догодина?

- И на мен, както на всички български граждани, ми е дошло до гуша от избори, както се казва.  Ако отсега някой мисли за това, трябва много добре да го е подготвил. Но се съмнявам. 

- Знам, че темата за БСП и лявото Ви е меко казано, "болна". Наскоро обаче заявихте, че Ваня Григорова може да върне левицата в мача. Лидер на кои обединени формации може да стане тя и възможно ли е в коалицията да попадне бъдещата партия, гравитираща около президента Румен Радев?

- Не искам да натоварваме с очаквания Ваня Григорова, която наистина по време на кметските избори се показа като един добър лидер. Направи силна и според мен печеливша кампания. Друг е въпросът къде по пътя някой й открадна тук -там гласове. Но не бива да се фокусираме върху една личност, защото така най-лесно ще я изхабим. 

Чувам доста гласове от "Позитано" 20  (б. р. централата на БСП), не просто мърморещи, а направо гневни по неин адрес. 

Факт е обаче и се видя, че хора като Ваня Григорова могат да бъдат полезни на цялото ляво.  Тя има потенциала да направи силен екип, който да спечели избори и да управлява по-добре. Това е моят призив. 

Иначе, с каквото можем, ще помагаме на Ваня и на други хора, които са запазили своята позитивна енергия и могат да оправят нещата.

- Коментират ли Ви се грешките на Корнелия Нинова при зануляването на БСП на политическата карта?

- Не искам да персонифицирам този разговор. 

- Твърдите, че ДПС е ключов фактор в управлението, а Делян Пеевски е политик с характер. Докъде би могъл да доведе партията си той? Ще го припознае ли Движението за свой?

- Ще го приемат. Така, както БСП навремето прие НАТО...

- Това беше по Ваше време като лидер на БСП...

- Да. Така и сега Пеевски би бил приет. Още повече, че той показва качества, проявява характер.  Разбира се, така, както аз си позволявам да го сравнявам с ранния Ахмед Доган, така бих препоръчал да вземе и други негови качества. Да е като него  волеви и успешен, въздържан и диалогичен. Едни такива качества няма да са излишни на г-н Пеевски.  

- Каква е ролята на служебните правителства и защо е този напън те да бъдат премахнати при предстоящите поправки в Конституцията на България?

-  Това, което сега се замисля с промените в Конституцията, ще доведе до още по-голям хаос. И аз бях недоволен от служебните правителства, които назначи президентът Радев. Но, от друга страна вината не е само в него. За съжаление, и парламентарните партии не можаха да се организират и да предложат нещо смислено, работещо. А защо се случи това? За да стане една успешна следизборна коалиция трябва да се работи дълго време.  Даже бих казал години, преди изборите. Така, както ние, нескромно казано, го направихме през 2005  г. с Тройната коалиция. Тя  стана възможна, защото диалогът между БСП, ДПС и НДСВ беше успешен и в крайна сметка бяха преодалени всички пречки. 

Затова по време на самото управление проблемите се решаваха относително бързо. 

Що се отнася до служебното правителство, могат да се помислят някакви ограничения. Но не и във варианта, който предлагат авторите на промените в Конституцията. Не и в това да се свежда избора на премиера до правата на тримата главни - независимо дали става дума за шефа на парламента, на председателя на Конституционния съд или управителя на БНБ.  Това са несериозни намерения.

-  В ролята Ви на държавник какво е посланието Ви към българите за 2024 година?

- Да оставим личните дрязги, да намерим работещи идеи и да започнем  да говорим помежду си за смисъла на националния интерес. 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай