Кой ще удари политическия мач бол?

На партийния терен феърплей няма, едни ще разтягат мускули, други ще свиват юмруци

Кой ще удари политическия мач бол? | StandartNews.com

Политическият "Уимбълдън" у нас излезе в поредната почивка преди решителния пети сет.Последният сигнал на 48-ото Народно събрание беше даден със звънеца на председателя Вежди Рашидов и с призива към зрителите: "Моля се следващите избори да донесат на България повече сигурност, повече надежда и повече единение. Дано утрото е по-мъдро от вечерта".В заключителните си декларации всеки отиграчите даде всичко от себе си.  

Вкараха по един ас на противниците

От ГЕРБ обявиха, че са излезли от политическия фризер и са готови за управление."Продължаваме промяната" забиха с бекхенд фразата "Този парламент бе опозиция на бъдещето", в който, за съжаление, бяха пропуснати много възможности, но, за радост - най-сетне групите са ясни".ДПС не изпуснаха и този мач бол, за да  призоват за диалог още преди следващите избори.

БСП събраха овации за поставения край на разделителните линии и отвориха вратата за реми с ГЕРБ.

Христо Иванов дори изненада агитката си с думите:" Умерен оптимист съм за бъдещото конституционно мнозинство".Стефан Янев се оттегли от терена без загубена точка, а най-доволен се оказа Костадин Костадинов, който отдавна загрява за петия сет.

Четири сета не стигнаха на зрителите на политическия стадион, за да изберат фаворита си. Нещо повече - последният съвсем ги разколеба. Още на загрявката,

отборите се оказаха с променени играчи

Изборът на председател на Народното събрание прати първо "Български възход", а после и червените в отбора на ГЕРБ и ДПС, а хартиената бюлетина показа, че играта на тройки може да е печеливша.

Оръжието за Украйна обаче сложи временно прът в успеха. Скандалът покрай критоаферата НЕКСО не само издуха харвардската промяна, но и бе на път да отнеме служебно всички спечели точки в предишните мачове от "Демократична България".     

След дълго отлагане на мандатния сигнал на политическия корт битката в предколедния гейм бе вяла, а представянето неубедително.И ГЕРБ, и ПП пропиляха шансовете си да съставят кабинет и да решат първенството, докато имаха право на бият началния удар.Първият отбор на Борисов - този на Паси и Плевнелиев, започна с фалстарт и

дори не стигна до четвъртфиналите

Залагайки на Габровски, ГЕРБ спечели солидна преднина и почти докосна победата, но липсата на червена ракета ги провали.Кирил Петков започна своето сервиране уморен и контузен от отпадането на най-силния му фаворит в лицето на Лена в предишното му вътрешно първенство.

Това даде сила на Асен Василев да изстреля със 120 метра в секунда топката на новия кандидат за премиер - Николай Денков. Той пък получи залп от герберски удари, които го повалиха на земята още преди да е започнал да загрява. Така, загубите на отборите се изравниха, а

политическият тенис стигна тайбрек

Президентът като рефер го отложи след празниците, а докато публиката вдигаше наздравици и изстрелваше новогодишни фойерверки, резервният политически отбор отбелязваше поредица от победи в полето на енергетиката.    

Краят на почивката започна с ново горещо загряване за мандати, в което криптоскандалът изпрати Христо Иванов на зрителските трибуни, а на корта изненадващо излезе да загрява Нинова. Червената ракета обаче не само успя да спечели 7-те политически точки, но се отказа още след първата изява на треньора Борисов.    

В оставащите дни до края на политическата играта, тенисът се превърна в пинг-понг. ПП и ДБ се нарекоха "добрите сили".

ГЕРБ им отговори със "Сбогом, аматьори".

Харвардците се прицелиха в съдебната реформа, но пък се оказа, че ГЕРБ и ДПС внесоха поправките в НПК и разследването на главния прокурор. ДБ поде нова атака срещу главния прокурор. Той обаче седна на голяма масата с американските сенатори, а после отиде и на молитвената закуска при Байдън.              

Докато Настимир Ананиев заклеймяваше Пеевски за "Магнитски", депутатът от ПП лъсна като  съдружник с криптофараон, ощетил 90 000 американци, който го подгони знаков щатски прокурор.

А накрая стана ясно, че

НЕКСО не само плащала масрафи на десните

за избори, но и извършвала банкова дейност през воала на търговията с криптовалути.Какво ще открият на проверките на НАП и партньорските служби, тепърва ще става ясно. Но че ще има нови контузии в играчите на промяната още преди началото на петия сет, няма съмнение.

В очакващата ни предизборна пауза ще се нагледаме на същото, както и в предишните четири. Едни ще разтягат мускули, други ще свиват юмруци. Трети ще крият в кърпи лицето си пред избирателите. А ще има и такива, които ще пият студена вода само до първия сигнал.

Отсега е ясно, че феърплей в политиката, за разлика от тениса, няма да има.Много вероятно е партийните изненади на вота да са не по-малко от спортните, които видяхме още на първия турнир за годината - Аустрелиън оупън.

Джокович целуна купата и се завърна триумфално на върха на ранглистата, въпреки че само преди година не го пуснаха дори да стъпи в Мелбърн. На Арина Сабаленка санкциите не й позволиха да се окичи с националния флаг, но това не й попречи да грабне победата.Дали обаче партиите най-накрая ще разберат голямата разлика между спорния и политическия тенис. А именно, че вторият никога не се сингъл.

Ще разберем съвсем скоро - в петия, финален сет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай