Понеделник,

Кой не трябва да е премиер.Горещ коментар на Хампарцумян

От: Редактор -
28914
Кой не трябва да е премиер.Горещ коментар на Хампарцумян
A
A
A

Може ли да се стигне до фалити на редица предприятия заради спирането на руския газ?

"Не мисля, че ще има фалити. Най-вероятно природният газ ще поскъпне. Алтернативните източници ще струват повече пари. Разбира се, по-високата цена ще намали потреблението.

Най-вероятно ще има някакви компенсационни механизми. Не са добри прогнозите. Трудни времена ще бъдат за хората, които зависят от природния газ като суровина", коментира председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян в "Денят ON AIR".

Той добави, че това са нещата, които трябва да направим, а сме пропуснали за пълна диверсификация на източниците. По думите му ни трябват месеци за краткосрочните решения, а години за дългосрочните такива, свързани с нея. Според него Русия извива ръце.

"Достатъчно много компромиси сме направили към Русия. Отварянето на сметка е стъпка за защита на стойността на рублата. Колкото повече хора си отворят сметка в "Газпромбанк", толкова по-скъпа ще бъде рублата, съответно газта. Когато има една държава, която избива деца, разрушава градове, преследвайки някакви свои цели, много трудно се преговаря и се намират рационални решения", изтъкна Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

"Кабинетът постъпва реактивно на обстоятелствата. Там няма дългосрочни стратегии. Той действа в много непредсказуема и трудна ситуация, но не бих се наел да кажа дали това е оптимално или грешно.

Това ще се види след време. Бизнесът ще трябва да търси решение. Примерно енергията от газ може да се замести с електроенергия в някои случаи. Няма да е лесно. Но всички тези перспективи са по-добре от това Костадинов да стане премиер и руските танкове да дефилират по Орлов мост", заяви той.

Председателят на Българския форум на бизнес лидерите изтъкна, че трябва да се постигне единодушие в коалицията. Хампарцумян добави, че в тази ситуация не можеш да бъдеш разкрачен - трябва да вземеш позиция.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички