Четвъртък,

Кой е проф. Илиян Михов, спряган за шеф на БНБ?

От: Стандарт -
2877
Кой е проф. Илиян Михов, спряган за шеф на БНБ?
A
A
A

Кой е проф. Илиян Михов, чието име е спрягано от управляващите за шеф на БНБ? 

Новината съобщи зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев пред БТВ, позовавайки се на източник от управляващата партия ПП.

Това е добра кандидутара, но не е обсъждана в управляващото мнозинство, коментира шефът на бюджетната комисиия Любимир Каримански, който също бе обсъждан като евентуален шеф на БНБ.

Проф. Илиян Михов е икономист от София, Пристън, Берлин и Сингапур, преподавател по макроикономика и иконометрия в ИНСЕАД. Борисов го покани за вицепремиел в първото си правителство.

." Михов ще е вицепремиер най-вероятно без портфейл и основно ще помага на министъра на финансите Симеон Дянков, най-вече в координацията за влизането на страната ни в еврозоната", заяви тогава самият Бориисов. По-късно обаче, кандидатурата му бе оттеглена заради тезите му за модификация на валутния борд, която не се приема от българските политици. 

През септември 2009 г. проф. Михов предложи да се "модифицира" режимът на валутен борд по модел, прилаган от Китай през 2003 г. Тезата му срещна съпротивата не само на политиците, но и на мнозинството макроикономисти в България, припомня Епицентър.

Илиян Михов е ученик на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Михов има огромен брой публикации в престижни издания, една от които е анализ на Голямата депресия в САЩ.

През 2008 г., в разгара на най-голямата финансова криза в САЩ след Голямата депресия той бе убеден привърженик на плана за спасяване на финансовата система на страната чрез изкупуване на т.нар. "токсични активи", за който американският президент Барак Обама осигури 787 млрд. долара.

В България Михов стана известен с идеята си за модификация на валутния борд във време, в което единственото общо между всички политически сили бяха клетвите им за вярност към фискалната система, установена след голямата криза през 1996-1997 г.

 

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички