Неделя,

Костадинов с нов ход срещу еврото

От: Агенция Стандарт -
4457
Костадинов с нов ход срещу еврото
A
A
A

ПП "Възраждане" е готова да се обърне към българския народ и да събере необходимия брой подписи за провеждане на референдум за въвеждане на еврото. Това обяви председателят на партията и на парламентарната група Костадин Костадинов в декларация от трибуната на Народното събрание.

На 27 май Министерският съвет одобри Националния план за въвеждане на еврото в България от 1 януари 2024 г. Днес в началото на заседанието председателят на парламента Никола Минчев съобщи, че в Народното събрание е постъпил план за въвеждане на еврото.

Костадин Костадинов коментира, че в миналия петък правителството "е извършило покушение" срещу финансовия суверенитет на България. Той посочи, че този план за въвеждане на еврото не е бил приет единодушно от целия Министерския съвет. По думите му десет от министрите са го подкрепили, останалата част - не. 

Истината е, че въвеждането на еврото ще доведе не до богатство, стабилност и просперитет, а до обедняване, инфлация и безработица, заяви Костадинов. По думите му това ще бъде смърт за икономиката, доходите и спестяванията на българския народ.

Няма как в една правова и демократична държава десет човека да вземат решение, което засяга съдбините на милиони българи и то не какво да е, а решение, с което се унищожава българската валута, посочи Костадинов. Затова от "Възраждане" смятаме, че трябва да има референдум по въпроса и търсим подкрепа от представители на парламентарни партии, за да можем да поставим този въпрос тук, в Народното събрание, каза той. Ако това нещо не стане, ние ще се обърнем тогава към българския народ и ще съберем необходимия брой подписи, добави лидерът на "Възраждане".

"Големият въпрос обаче ще бъде - ако за нас не е проблем да съберем 500 хиляди подписи по улиците, но е проблем да съберем 50 тук в НС, доколко това НС е народно и доколко народните представители тук са народни и кого всъщност представляват те - българският народ или някой друг", коментира Костадинов, предава БТА.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички