Кошмарът на Баретата оглави "Антимафия"

Даниела Попова следи изкъсо новите Килъри и данъчните афери

Кошмарът на Баретата оглави "Антимафия" | StandartNews.com

Даниела Попова е като играещия треньор - новият административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура винаги е работила наравно с подчинените си обвинители. Дори когато в продължение на 9 месеца е и.д. шеф, намира време както да взема управленски решения, така и да влиза в съдебната зала. Когато на изслушването пред Висшия съдебен съвет (ВСС) бе попитана каква е нейната лична натовареност, прокурор Попова посочи 90%. И поясни, че този процент не е бил променян, след като е поела временно функциите на административен ръководител. Факт е, че през годината до момента е наблюдавала близо 30 дела, 10 от които е взела на специален надзор.

Сред тях са 3 шумни процеса

- срещу Златомир Иванов-Златко Баретата и досъдебните производства срещу бандите, известни като Килърите 2 и Килърите 3.

Попова участва от самото начало в процесуално-следствените действия по делото срещу Златко Баретата. Според нея делото е към своя край, в момента се предявяват материали. И за "прясното" дело "Килърите 3" е убедена, че разследването ще приключи до 3 месеца.

"Не се поддава на натиск", пише в работното й досие. Така казват за нея и колегите й от Районна прокуратура в Сливница. Оттам започва професионалната й кариера като магистрат. Започва като младши обвинител, качествата й са забелязани и само за 2 г. става районен прокурор. Работила е по тежки престъпления, най-вече свързани с границата. Звездата там бил Боян Петракиев-Барона, който получи две присъди. 8 г. прокурорката трупа в Сливница опит и знания, а през 2011 г. печели конкурс и започва работа в Специализираната прокуратура. През юли 2012 г. става неин зам.-шеф, а половин година по-късно е изпълняващ функциите шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Заема позицията, след като Борислав Сарафов е повишен в зам. главен прокурор.

"Работи безпристрастно, като не показва предубеденост и предразположеност към страните в наказателното производство", пише в констатацията за работата й, представена пред ВСС. Споделяла е пред медиите, че има моменти, когато

потръпва, разследвайки знакови фигури

Но когато обаче навлезеш в детайлите какво са вършили подобни хора, страхът отстъпва пред амбицията за справедливост.
Според колегите Попова е много етичен човек, вежлива, толерантна и почтена. Вратата й е винаги отворена за всеки магистрат и служител. Новата шефка "Антимафия" има самочувствието, че познава в детайли работата на Спецпрокуратурата. Признава като действително тревожен проблема с костеливия орех - данъчните дела, по които няма нито един внесен обвинителен акт. Те са обемни, сложни, тежки, а обвинителите в Спецпрокуратурата идвали от районни прокуратури и нямали опит с такива. Данъчните дела са взети също на специален надзор, защото било установено от проверка на ВКП, че разследването се води хаотично. Иначе Попова е категорична, че "нито едно дело не е образувано по поръчка". Смята да продължи и доразвие работата на екипа си. Според Попова никой не сменя части в двигателя на колата си, когато той работи добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай