Корнезов: Трябва да се уреди финансирането на партиите

Корнезов: Трябва да се уреди финансирането на партиите | StandartNews.com

София. "През последните три години Законът за политическите партии е променян 5 пъти. Трябва да се уреди финансирането на партиите, защото сега изтичат едни 200 милиона лева. Не може чужди фирми да финансират партии", заяви проф. Любен Корнезов в сутрешния блок на Нова телевизия по повод държавните субсиидии на партиите. Според доц. Минчо Христов, бивш независим депутат от 40-ото народно събрание, Законът за политическите партии е чист бандитизъм. "Трябва да се премахне тази срамна и позорна партийна субсидия. Тези пари са като пир по време на чума", смята той.

Борислав Цеков от Движение Модерна България заяви, че България е най-бедната страна в ЕС, но е с най-високи партийни субсидии.

"Например с тези пари може да се удвоят майчинските за 42 000 майки. С този гигантски размер, те изкривиха политическата дейност, с тях се купуват гласове. Бяха обложени влоговете на гражданите, а партиите държат милиони на влог", допълни той. 

"Защо например да не се въведе един еднократен налог върху парите на партиите, които са държани на влогове. Трябва да се спре тези пари да излизат от бюджета и да отиват при партиите", категоричен бе Цеков.

Корнезов заяви, че партиите не трябва да се превръщат в бизнес.

Христов призова новия парламент да премахнат срамната субсидия, защото в противен случай хората отново ще излязат на улицата и ще ги пометат. Той заяви, че по времето на тройната коалиция субсиидии са били увеличени 5 пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай