Корнелия в запаса. Големите вляво правят БСП-2

Начело на процеса е Георги Първанов

Корнелия в запаса. Големите вляво правят БСП-2 | StandartNews.com

Времето на Корнелия Нинова изтича. След като "Продължаваме промяната" изцяло иззе социалните политики на социалистите и дори днес прокара увеличение на пенсиите с гласовете на червените, големите в БСП минаха в атака.

Ляво обединение ще се състои до дни. На 29 ноември именити социалисти, напуснали партията или изгонени от Нинова се събират на среща за рестарт на лявата идея и постигане на голямо ляво обединение. Новината съобщи в интервю за "Стандарт" един от координаторите на проекта - Костадин Паскалев.

Начело на инициативата е най-успешният лидер на БСП, президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов. Зад него застава цялата вътрешна опозиция в соцпартията.  

След имената, които участват са Емилия Масларова, Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Георги Пирински, Ана Пиринска, Георги Божинов, Петър Мутафчиев, Калоян Паргов, Петър Витанов и др.

Те подават ръка на социалистите, които са направили собствени партии и им предлагат обединение.

На срещата в зала №7 на НДК от 14 ч. се очакват АБВ на Румен Петков, "Изправи се, България" на Мая Манолова,  "Движение 21" на Татяна Дончева, "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков, "Нормална държава" на Георги Кадиев, МИР на Симеон Славчев.

В обединението се включват знакови имена като проф. Иво Христов и Нешка Робева.

Обединението ще се състои с или без БСП. Това е среща, на която хора от БСП, които категорично не приемат поведението на Корнелия Нинова на самоизолация, ще започнат такъв диалог, за да може в лявото пространство да се създадат предпоставки за обединение. Още повече, че включително Националния съвет на последното си заседание взе решение за създаване на ляво обединение, каза за "Стандарт" Паскалев. И оябсни подхода: "Първо, съответните ръководства на отделните партии, включително и БСП, трябва да вземат решение за създаване на такова обединение или преди това да се създаде контактна група, която да изработи правилата, по които то стане. И след това органите на съответните политически партии да вземат съответните решения и да се върви към създаването на ляв политически субект.Създаде ли се такъв ляв политически субект, в който политическите партии работят съвместно, това означа, че в лявото политическо пространство до голяма степен имаме обединение. След това могат да се търсят и други партньори като социалдемократическите партии, прогресивни движения и т.н."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай