Корейския президент: България е лидер на Балканите

„Това е благодарение на отличното ви ръководство", каза Мун Дже-ин

Корейския президент: България е лидер на Балканите | StandartNews.com

България стана лидер на балканските страни, похвали ни корейският президент Мун Дже-ин по време на срещата си с българския премиер Бойко Борисов. „Това е благодарение на отличното ви ръководство", каза той и посочи, че страната ни е стигнала до висок икономически растеж сред страните-членки на ЕС, съобщава Агенция Фокус.

"Освен това, през първата половина на 2018 година България пое председателството на Съвета на ЕС и беше високо оценена за ефективната координация по въпросите на миграцията и Брекзит“, добави още той. Южнокорейският президент отбеляза, че визитата на българския премиер Бойко Борисов в страната е от голямо значение, тъй като през 2020 година ще се отбележат 30 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

„Разбрах, че в България сте фокусирани специално върху привличане на чуждестранни инвестиции, разширяване на сътрудничеството в областта на търговията и енергетиката“, каза още той.

Борисов от своя страна покани президента Мун на посещение в България. Премиерът ни постави темата за инвестициите от страна на частните компании и пред корейския президент, като поиска от него подкрепа.

Мун Дже-ин изтъкна, че стокообменът между страните ни нараства и пое ангажимент да рекламира България, като отбеляза, че корейските компании са привлечени от страната ни заради ниските данъци и добрите условия за бизнес.

Като друг интерес, който южнокорейските компании биха имали от инвестиции в България, е обилният достъп до пазара на Европейския съюз.

Позицията на България относно ситуацията с Корейския полуостров е за намиране на мирен изход, каза Бойко Борисов. „Позицията ни е последователна и категорична: намирането на мирен изход по дипломатически път“, допълни министър-председателят.

На срещата бяха препотвърдени досегашните обявени цели на България за сътрудничество с Южна Корея, а именно създаване на тесни връзки в сектора на туризма, енергетиката и IT сектора.

По време на разговора българският министър-председател отбеляза, че за страната ни е приоритет привличането на корейски инвестиции и разширяването на българския износ за Република Корея, предаде правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов заяви, че разчитаме на съдействието на президента Мун и ръководеното от него правителство за насърчаване на корейския бизнес да обърне поглед към България. Борисов акцентира върху конкурентните предимства на българската икономика, като много добър бизнес климат, ниско данъчно облагане, квалифицирана работна сила и достъп до обширния пазар на ЕС.

„За първи път министър-председател на България посещава Корея, откакто установихме дипломатически отношения през 1990 г. Визитата ви има голямо значение, тъй като догодина ще отбележим 30-годишнина на двустранните ни отношения“, обърна се към премиера Борисов Мун Дже-ин.

Президентът Мун Дже-ин заяви още, че трябва да има по-тясно партньорство в туризма, защото корейските туристи в България се увеличават, а самият той е впечатлен от Несебър.

В края на срещата българският министър-председател Бойко Борисов посочи, че откакто е премиер прави посещения само там, където може да се свърши работа и да се стигне до реални резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай