Контрера: Общински жилища за медици, полицаи и шофьори в градския транспорт

Това е пътят да привлечем дефицитни кадри и да попълним критични кадрови „дупки“ в София

Контрера: Общински жилища за медици, полицаи и шофьори в градския транспорт | StandartNews.com

Идеята на ВМРО е попълване на щата на Общинска полиция, като ние ще предложим полицаите да получават общински жилища, за да можем да привлечем млади хора. Пътят е чрез изменение на Наредбата за общинската собственост.

Това каза в ефира на БНТ кандидатът за кмет на София и водач на листата за общински съветници на ВМРО Карлос Контрера.

Същото ще важи и за медици в общинските лечебни заведения и водачи в обществения транспорт. Целта е докато работят за общината – тези, които са дефицитни кадри, да имат възможност да използват общинско жилище, допълни стратегията си Контрера.

Той поясни и от къде общината ще намери общински жилища за хората от новите категориите, които ВМРО предлага да имат право да се възползват от тях.

Общинските жилища са между 8 и 10 хиляди останали. Ние неслучайно говорим за една сериозна ревизия. Те се управляват от кметовете на райони и реално общинските съветници нямат представа какво се случва във всеки един район. Получаваме доста сигнали, че тези жилища невинаги се стопанисват добре, наемателите са неизрядни, не си плащат наемите и сметките, преотдават ги под наем, което е забранено от Наредбата. Една пълна ревизия ще покаже каква е картината и тези, които са си позволили да шмекеруват ще трябва да ги напуснат, посочи той.

Кандидатът на ВМРО уточни, че това не са единствените нарушения, които чрез сигнали са регистрирали. Той разказа за нарушения на обществения ред и тормоз над останалите живущи в кооперациите от страна на наематели на общински жилища, което също е предпоставка за отнемането им.

Често общинските наематели тормозят останалите живущи поради, да ги наречем, особености на социалното положение или на образователното ниво. Това трябва да бъде прекратено, като общината стриктно следи вписването в домовите книги, стриктно събира наемите, следи за плащането на сметките и при всяко нарушение на Правилника на ЕС предупреждава, а на второто гони, уточни стратегията си, базирана на действащата нормативна уредба той.

Карлос Контрера поясни също, че основен пункт в програмата на ВМРО е инвестициите на Столична община да бъдат разпределени пълзящо – от крайните квартали към центъра, за да бъде преодолян дисбалансът между районите, на който сме свидетели.

Това става през предложение на кмета на общината, решение на Общинския съвет и чрез приемане на бюджета, който осигурява финансирането, описа стъпките за постигане на тази цел кандидатът за кмет и водач на листата за общински съветници на ВМРО в столицата.

Като друг основен проблем Контрера посочи сферата на сигурността в София.

По отношение на сигурността в невралгичните зони – там, където има проблеми – 100% покритите с видеонаблюдение. Например зоната на Женския пазар и Лъвов мост, които са много проблемни. И не само там, разбира се, но това трябва да се подкрепи от жива сила на Общинска полиция. Там трябва да се попълни щатът, категоричен беше още той.

По отношение на друг сериозен проблем -  гратисчиите в градския транспорт, Контрера коментира, че има начини за справяне.

Тикет системата вече следи пътникопотока и това е мое предложение, което вече частично се реализира - там, където има голяма разлика между пътникопотока и броя пътници, отчетени от системата чрез валидациите, това означава, че има голям процент гратисчии. В тези зони се въвежда териториален или постоянен контрол по определени линии. В рисковите зони, ние ги знаем кои са, контролът ще става с Общинска полиция. Това  е решението. При подобни акции във Факултета, например, сме задържали лица, които се издирват за престъпления, сподели още реални ситуации от двата си мандата като общински съветник Контрера и призова:

„София се нуждае от сигурност и ред и ВМРО може да спомогне за един по-спокоен, по-уреден и по-подреден град – с номер 4 за кмет и за общински съветници в бюлетината  и на машината“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай