Конституция за олигархична употреба

Сега е моментът съдът да покаже може ли да бъдеш осъден, че си казал истината

Конституция за олигархична употреба | StandartNews.com
  • Енергийният бос и медиен монополист Иво Прокопиев отдавна е взел Темида на концесия
  • Разградският задкулисен играч е време да прочете наказателните закони на страната
  • Сега е моментът съдът да покаже може ли да бъдеш осъден, че си казал истината

Преди няколко години шефът на затворническата библиотека даде култово интервю за известно ТВ предаване. На въпрос на водещия какво четат най-често лишените от свобода у нас, библиотекарят откровено каза: „Какво да ви кажа, търсят най-често професионална литература: Наказателния кодекс и „Граф Монте Кристо“...

Така де – живеем в пазарна икономика, в която търсенето определя предлагането. А когато има сериозно олигархично търсене на съд по наем, винаги ще се намери и кой да предложи съответната услуга срещу уважителна сума. Ето, питайте например Иво Прокопиев, който много добре прилага пазарните практики по овладяване на институциите у нас. И от години е успял да сложи каолинова ръка върху черните, че и върху червените тоги у нас*. А те видимо и доста услужливо му играят по свирката.

Но да се върнем на разказа за професионалната литература на затворниците, които явно за разлика от олигарха са разбрали, че в тоз живот е най-важно да се чете. При това с разбиране. Но не и Прокопиев. Той без притеснение изпраща прессъобщения, от които става ясно, че или не разбира Конституцията и законите на страната, или по-скоро ги тълкува както иска.

"Срамно е народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да използват парламентарната трибуна и достъпа до националните медии за разпространяването на клевети и очевидни лъжи", пише Прокопиев. И призовава председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и още трима депутати от движението Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов, "ако са толкова ербап, да се откажат от имунитета си на народни представители и да опитат да докажат в съда абсурдните си твърдения".

Как да си преведем тези твърде несвързани полу-юридически закани от страна на медийния олигарх към народните представители? Най-простото обяснение би било, че е невеж в областта на нормативната уредба на страната и затова прави явни фактически грешки в кървавото си писмо. Защото според чл. 70 от Конституцията на страната

имунитетът на депутатите ги защитава от наказателно преследване само при изказвания и действия,

свързани със статута им на народни представители. Демек (ако използваме стилистиката на Прокопиев) всеки може съвсем спокойно да си заведе не едно, а двеста граждански дела срещу който си иска депутат, а въпросният имунитет няма да послужи за нищо на парламентариста.

Енергийният бос и медиен монополист впрочем добре знае това. Той има дългогодишен опит в бомбардиране на съдебната власт и правото у нас и не един или два пъти е успявал да минира раздаването на справедливост. Тогава защо така лаишки лъже в писмото си? Защото може и се чувства безнаказан. А обяснението на какво се дължи чувството му на безнаказаност го дадоха четиримата народни представители, нарочени от Прокопиев.

На брифинг в кулоарите на парламента те, в коментар на темата, обясниха, че издателят "владее съдебната система" и това най-ясно е лъснало след като спецпрокуратурата не е протестирала оправдаването му от съда по делото "ЕВН". "Още не сме получили отговор защо не се обжалват делата на Прокопиев. Той може да осъди всеки в своята съдебна система", заяви Карадайъ. Фактите доказват това. Например всеки може да провери в Гугъл (по примера на прокопиевите проксита във властта) колко разследвания са публикувани у нас за връзките на олигарха с най-различни части на съдебната власт в страната. То не са съдийски съюзи, адвокатски кантори за бързо реагиране, че дори и прокуратура на каишка, която с едно свое бездействие изпраща в кръглата папка дела за милиони срещу Прокопиев.

Затова човек, който е

обяздил Темида като расова жребица,

няма скрупулите и да я използва срещу тези, които му създават проблеми. Няма смисъл да припомняме, че олигархията обича тишината и тъмнината, затова медийния олигарх видимо се изнервя всеки път, когато някой насочи прожекторите към тъмната му империя от власт и мръсни пари. А ДПС от години вече му лазят по нервите с настойчивите си усилия държавата най-накрая да влезе в ролята си на защитник на обществения интерес и да въздаде справедливост за стотиците афери на разградският играч.

И ако трябва да се върнем към историята със затворниците, май е време Прокопиев да започне да чете наказателните закони в страната. Защото както помним от много години, „Граф Монте Кристо“ отдавна я е назубрил с кориците. И когато стане много напечено у нас, като един фокусник духва към по-топли места.

*В България магистратите задължително се явяват в зала с тога. За съдиите тя е черна, а за прокурорите – червена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай