Комисия "Плевнелиев" спасява кворума

Комисия "Плевнелиев" спасява кворума | StandartNews.com

"Атака" иска парламентът спешно да провери президента заради срещата с EVN

София. Временна комисия, която да провери президента Росен Плевнелиев за нерегламентираните му контакти с ръководството на EVN спаси кворума в парламента, научи "Стандарт".

След като в четвъртък депутатите на Волен Сидеров не се явиха в парламента, а ГЕРБ демонстративно не се регистрираха, заседанието се провали. В петък пленарните дебати пак висяха на косъм. И едва на третия опит от страна на шефа на парламента Михаил Миков избраниците от "Атака" започнаха да идват в зала един по един. След като стана ясно, че кворум ще има и ГЕРБ се регистрираха. Но си навлякоха гнева на БСП и ДПС заради демонстративното си поведение. Междувременно депутатите на Сидеров поставиха ултиматум на БСП и ДПС - да се съберат подписи и да се създаде временна комисия, която да разследва Росен Плевнелиев за тайната му среща във Виена с ръководството на EVN. "Дадохме в БСП наша подписка, за да бъде създадена временна анкетна комисия за обследване на президента за нерегламентираните му контакти, за миналото му участие в офшорни фирми и много други въпроси, които обществото си поставя относно тази личност", обясни зам.-председателят на парламентарната група на "Атака" Павел Шопов.

"Ние не говорим за цена, не говорим за политически рекет, както може би някои други го правят, за нас това са неща от най-важен порядък за обществото", каза още Шопов. И даде да се разбере, че националистите ще продължат да не идват в парламента, ако не бъдат подкрепени за комисията "Плевнелиев". "И в БСП обмисляме създаването на подобна комисия", обявиха ключови фактори от "Позитано" 20. Соцдепутати дадоха да се разбере, че ще се подпишат под искането на "Атака", но "ще предложат корекции във формулировката". "Можем да съберем подписите и преди Великден", коментираха неофициално още от "Позитано". ДПС също уточниха, че биха гласували в зала създаването на такава комисия. А независимите депутати Румен Йончев и Светлин Танчев припомниха, че идеята за създаването й е на "България без цензура" и Николай Бареков. От ГЕРБ светкавично обвиниха Бареков, че точно негови депутати "крепят кворума". "Нека Бареков ясно си каже дали неговите народни представители подкрепят правителството като стоят в залата", каза зам.-председателят на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев. "Нашите депутати не стоят в парламента, за да поддържат кворума, а да внасят смислени законопроекти, които хората ни поръчват", репликира от Перник Бареков.

"Ясно е, че преди изборите работата на парламента ще бъде напрегната и нестабилна, защото преди избори всяка политическа сила гони някакви дивиденти и привлича внимание към себе си", каза в кулоарите и соцлидерът Сергей Станишев. "Ако и след следващите парламентарни избори се изправим пред такава ситуация с кворума, какво ще правим? Ще разтурим и следващия парламент ли?", запита и лидерът на ДПС Лютви Местан. По-рано председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ситуацията демонстрира "немощта на БСП и ДПС".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай