Комисия ще готви сътрудничеството между България и Египет

Комисията ще се председателства от министрите на външните работи. В работата й ще се включват ресорните министерства...

Комисия ще готви сътрудничеството между България и Египет | StandartNews.com

Двустранна комисия за сътрудничество между България и Египет, чието начало бе дадено с подписано днес споразумение, ще изработи програми и планове за засилване и подобряване на работата във всички сфери, свързани с икономиката, енергетиката, земеделието, образованието, здравеопазването и други.

Комисията ще се председателства от министрите на външните работи. В работата й ще се включват ресорните министерства. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата си с министъра на външните работи на Арабска република Египет Самех Шукри в Министерския съвет. Тя допълни, че се надява следващата година, по време на посещението на египетския президент в България, да стане факт първото заседание на тази двустранна комисия. Задачата й ще бъде да изработи ясен план и програма във всичките сфери на дейности.

Министър Захариева изтъкна, че има много споразумения, които са в напреднала фаза на съгласуване. Това са споразумения в сферите на земеделието, въздушния транспорт, образованието и културата. По думите й е много важно как да се създадат добри условия за правене на бизнес и как да се подобри сътрудничеството в образованието, културата, археологията. Затова по време на срещата си Захариева и Шукри са се разбрали, че през 2019 г. ще се учреди бизнес съвет.

Темата за енергийната сигурност и възможностите на България за диверсификация на доставките на природен газ също е била засегната по време на разговорите между двамата външни министри. Според министър Захариева сътрудничеството между България, Гърция, Египет, Кипър и Израел дава предпоставка за доставка от още един източник на газ за хъб "Балкан".

Екатерина Захариева изтъкна, че през изминалата година са били достигнати рекордни нива на търговски обмен между България и Египет - над 1 млрд. долара, но по време на срещата си с Шукри са разговаряли, че има още много неоползотворени сфери на сътрудничество в търговията, земеделието, високите технологии, производството на лекарства и други сфери.

Египетският външен министър Самех Шукри заяви, че България и Египет поддържат добри взаимоотношения повече от 90 години, като задачата е те да се запазят чрез общото желание за двустранно сътрудничество в различни сфери. Много от разговорите днес са били свързани именно с развитието на двустранните отношения.

Самех Шукри заяви, че ще се работи за засилено сътрудничество между България и Египет в сферата на енергетиката, посочвайки, че Египет в момента развива възможностите си за износ на природен газ. За развитието на икономическото сътрудничество египетският външен министър заяви, че разчита и на частния сектор.

Министърът на външните работи на Египет добави, че се работи за засилване на двустранните отношения чрез връзки, които се градят на взаимно уважение и без намеса във вътрешните работи. По думите му това сътрудничество ще помогне и на Египет в различни сфери.

Египет е най-големият търговски и икономически партньор на България в Близкия изток. Положителната динамика в двустранния обмен през последните години и добрият политически диалог показват, че има огромен потенциал сътрудничеството между двете страни да се задълбочи в редица сфери от взаимен интерес. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри, който е на посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Перспективите за задълбочаване на икономическото партньорство и реализацията на конкретни съвместни проекти между двете държави ще бъдат във фокуса на посещението на президента Румен Радев в Египет през 2019 г.

През последните десет години стокообменът между България и Египет е в постоянен растеж, като в края на 2017 година е достигнал един милиард щатски долара.

Румен Радев и Самех Шукри са откроили сигурността, отбраната, военното обучение, земеделието, енергетиката и туризма като сфери от взаимен интерес с възможност за по-голямо сътрудничество. Българските компании имат интерес да инвестират, необходимо е да се конкретизират секторите, в които това може да се случи, е заявил българският държавен глава.

Румен Радев е отбелязал, че България подкрепя усилията на Египет за борбата срещу тероризма, радикалния екстремизъм и противодействието на миграцията. Министър Самех Шукри е запознал президента Радев с действията на Египет по защита на европейската граница от миграционни потоци. "Европа трябва да насърчава страните, които работят за сигурността и стабилността на региона", е посочил президентът. Румен Радев е допълнил, че са необходими по-решителни мерки от страна на ЕС за подкрепа на страните, от които идват бежанци, чрез ефективни програми в социалната сфера, образованието, трудовата заетост, както и осигуряване на оборудване за охраната на техните граници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай