Комисар Вархеи сложи Западните Балкани в топ 5 на приоритетите на ЕС

Той участва във форума "ЕС среща Балканите"

Комисар Вархеи сложи Западните Балкани в топ 5 на приоритетите на ЕС | StandartNews.com

Когато говорим за Западните Балкани, знаем къде са уязвимостите и предизвикателствата. Трябва да поставим разширяването на Западните Балкани сред петте основни приоритета на ЕС. Това заяви еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи на форума „ЕД среща Балганите” организиран в София от съпрезидента на АЛДЕ Илхан Кючюк в партньорство с Атлантическия клуб в България.

Войната, на която сме свидетели е война, на която бяхме вече свидетели на Балканите, но не сме си написали домашното и не сме си извадили поуките, предупреди Вархеи.

Мирът и стабилността се постигат най-лесно посредством благоденствие, а не в обратната последователност, каза еврокомисарят. Когато хората имат какво да загубят ще мислят по-трезво. Извлечената поука през годините във връзка със Западните Балкани е, че сега трябва да се ускори процесът, категоричен бе Вархеи.

Животът на хората от Западните Балкани трябва да бъде сходен с останалите части от Европа. Ние наследихме регион, в който икономическите и социални различия между ЕС и Балканите са едни от основните предизвикателства пред присъединяването, да не говорим да институционалните реформи. Затова е нужно да деблокираме процеса като такъв. Новата методология бе създадена не само за страните кандидатки, за да се придвижат по-бързо, но и по наши вътрешни причини, подчерта еврокомисарят.

За него големият въпрос е кога ще започнем да работим по същинското членство на Северна Македония и Албания. Ние мислехме че преди 2 години сме го разрешили, но сега се оказа, че въпросът отново е на дневен ред, каза Вархеи. Ако имате правомощия и не ги употребявате, другите ще помислят, че става въпрос за отстъпление, предупреди той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай