Командира стяга син ПАСОК

Предстои да се реши кой ще води синята дружина

Командира стяга син ПАСОК | StandartNews.com

София. Синята коалиция става като ПАСОК. "Искаме да направим нещо като конфедерация от партии като социалистическо движение ПАСОК", съобщи пред "Стандарт" Йордан Нихризов, председател на Българската социалдемократическа партия (БСДП). Тя е част от Синята коалиция.

"Идеята е да се обединят колкото се може повече десни формации. В един по-широк център. Във връзка с позицията на Синята коалиция против АЕЦ "Белене" може да се търси някоя екологична партия, която допълнително да се присъедини към нас", добави Нихризов.

Най-вероятно дясната коалиция ще има един управляващ консултативен съвет по подобие на първото СДС, в което влизаха около 17 партии. Все още не е ясно кой ще е лидер на синята формация. Най-естествено е това да са Надежда Нейнски от "Единство" и лидерът на ДСБ Иван Костов. "Може обаче да е някой съвсем неизвестен, който не е свързан с партийно членство", каза Нихризов. Според него разговорите кой ще води синята дружина тепърва предстоят. БСДП щяло да предложи няколко варианта. Един от тях ще е шефът да е на ротационен принцип.

В сряда Синята коалиция ще има коледен купон в парламента. Най-вероятно срещата между Надежда Нейнски, Иван Костов и другите участници в коалицията ще е в сряда или четвъртък. Споразумението обаче щяло да бъде подписано по-късно.

"Единството е единствената формула за десницата, за да стане гарант, че демократичните промени в България няма да бъдат променени," заяви вчера Надежда Нейнски. По думите й ключово е да бъде съхранена истината за реформите в България. "Не сме герои в сериала "Листопад", за да си прощаваме с Иван Костов", каза тя в коментар за отношенията й с него. След различия в позициите двамата се разделиха, като Командира направи ДСБ. Това обаче нямало да им попречи сега да търся единение, допълни Нейнски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай