Сряда,

Коалицията на ръба, как да оцелее? Говорят политолозите

От: Стандарт -
2222
Коалицията на ръба, как да оцелее? Говорят политолозите
A
A
A

Коалицията трябва да направи  рестарт. Това препоръчаха политолозите Андрей Райчев и Даниел Смилов пред БТВ.

След това, в което затънаха, не могат да продължат по такъв начин. Парадоксът е, че са затънали в псевдо проблеми, а има достатъчно неща, на които могат да стъпят, за да си дадат обозрим хоризонт, отбеляза Даниел Смилов в предаването „Тази сутрин“.

Според политолога Андрей Райчев за коалицията може да се говори в минало време, ако тя не предприеме специални действия за рестарт.

„Този конфликт е случаен – можеше да няма избор на БНБ, можеше да е приемлив кандидатът, всякакви варианти. Има други два конфликта, които не са случайни – Украйна и Северна Македония“, обясни политологът.

Според Даниел Смилов два са основните моменти в тази ситуация. „Тези конфликти не помагат на коалицията, това е безспорно, особено по такъв персонален въпрос кой ще бъде управител на БНБ. Целият въпрос е поставен на грешна основа и те не могат да намерят решение“, коментира и Даниел Смилов.

„Голяма част от проблемите, които тази коалиция създава, са самогенерирани, няма големи принципни въпроси, с които те трябва да се борят“, уточни политологът.

„Вярно е, че БСП и Корнелия Нинова са се запънали по въпроса за военната помощ за Украйна, но принципът е да се помага на страната, която е жертва на агресия. Те имат притеснения по отношение на гласове, които ще загубят, но с това си поведение те по-скоро помагат на „Възраждане“, отколкото на себе си. Това е единият въпрос, а другият за Северна Македония – там ситуацията е ясна. Имаме решение на парламента, имаме позиция, която е заета и ако македонската страна регистрира някакъв прогрес, ние трябва да действаме“, посочи още Даниел Смилов.

Според Андрей Райчев и в двата случая не е въпрос кое е изгодно за България и кое е изгодно за коалицията, а е въпрос на електорат.

„Как Корнелия Нинова да се яви на избори, ако е гласувала за оръжия за Украйна? За какво да се явява?“, попита той.

„Няма вариант, в който електоратът на БСП ще приеме, че неговата партия дава оръжия на Украйна. Същото е и за Северна Македония. Който каже „Хайде да пуснем Северна Македония“, трябва да се раздели с идеята да се явява на избори, тъй като 80% от българския народ казва „не““, обясни Райчев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички