Коалиция ГЕРБ - БСП? Ключова новина от Нинова

Говори и за конгреса на социалистите

Коалиция ГЕРБ - БСП? Ключова новина от Нинова | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкри в предаването "Лице в лице" по БТВ какво се очаква от Конгреса на партията, който ще се състои тази събота.

"Първото и най-важно нещо е да обсъдим постановки за нова лява програма. Програмата на партията е от 2008 г., от когато насам обществените отношения, лявото, светът много се промениха. Искаме да направим нещо модерно, ново, ляво. Като партия, която се грижи за работещите хора.

Толкова се промениха отношенията работодател - работници. Примерно, българин работи от България физически за фирма, регистрирана Канада, а местожителството му е във Франция, където си плаща данъците.

Трябва да се уредят тези неща - как се защитават правата на тези хора и т.н. Или високите технологии и изкуствения интелект, които изместват самите хора. Какво правим с тези хора - ще има ли базов доход, как държавата ще им гарантира такъв.

 Една програма, която отговаря на съвременните модерни леви идеи. Екологията, чиста храна, опазване на природата. Да запишем всичко това в програмата.

Ние сме партия с идеология и това е важно. Второто е промени в устава, как ще се избира председател. Съществува в дневния ред и разговор за местните избори. Ще говорим и за парламентарните. Трябва да видим с оглед на прогнозите какви партии ще влязат в парламента, какъв вид правителство е възможно, с кого. Но нека го оставим за Конгреса", каза тя.

"Преди избори се внушава, че БСП и ГЕРБ се събират. Тези факти са продиктувани от последователни принципни позиции на БСП. Много пъти сме го говорили например за хартиената бюлетина.

С други партии гласувахме против износа на оръжие, F16 - друга наша принципна позиция. В този парламент нямаше трайно мнозинство. Всички решения се взимаха с плаващи мнозинства, с няколко изключения. Всяка партия си следваше нейните принципи", добави Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай